U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso


1. Začinjavajte na svakom koraku

Kuhanje juhe je poput gradnje kule gdje svaki blok utječe na održivost cjelokupne strukture. Zato je važno prilagođavati okuse tijekom cijelog procesa, odnosno dodati nešto soli i papra bez obzira krećete li kuhanje s pirjanjem luka ili mljevenog mesa. Možda vam se čini pretjerano stalno soliti i papriti, no dobro začinjeni slojevi dat će jelu dubinu okusa.

2. Odaberite dobar temeljac

Razrjeđujete li juhu 'običnom' vodom, dobit ćete ukusan obrok. No fantastične okuse jamče temeljci. Birajte temeljac ovisno o vrsti juhe koje kuhate. Povrtni temeljac logičan je izbor ako pripremate obrok za vegane i vegetarijance, a goveđi i pileći za mesne juhe. No povremeno se možete zaigrati pa juhi od rajčice dodati riblji temeljac za ekstra zanimljivi okus.



3. Prigrlite čudesan svijet začina

Naučite koristiti začine u svojoj kuhinji, a pogotovo one koji možda nisu uobičajeni u hrvatskoj gastronomskoj tradiciji. Kurkuma jelu ne pruža samo žutu boju, već i zemljani okus. Korijander daje povrtnoj juhi više dubine, a kumin se odlično sljubljuje s mesnim zimskim varijantama. Imajte na umu da voda razrjeđuje intenzitet začina, pa stalno isprobavajte okus tijekom kuhanja, i prilagođavajte ga svojem nepcu.

4. Izbjegnite prekuhavanje sastojaka

U želji da ubrzaju proces kuhanja, mnogi kuhaju jela na najvišoj mogućoj temperaturi. No na taj način izlažemo jelo opasnosti od pretjerane termičke obrade. Drugim riječima, dobivamo neuglednu kašu s prekuhanim sastojcima. Kuhanje juhe zahtijeva nježnu ruku. Ona bi se trebala kuhati na laganoj temperaturi kako bi namirnice zadržale svoj oblik, sastojci se bolje sljubili i ponudili odličan okus.

5. Učinite juhu kremastom bez dodavanja vrhnja

Rijetko tko može odoljeti kremastoj juhi, kao što je juha od krumpira, slanine i sira. Jačinu ovom slasnom jelu daje vrhnje za kuhanje, koje ponekad vrijedi zamijeniti nekim zdravijim alternativama – primjerice kokosovim mlijekom. Ova namirnica poboljšat će okus brojnim jelima, a pogotovo juhama s azijskim okusima.

Savjet plus:

Ne zaboravite na kiselinu! Pred kraj kuhanja uravnotežite okuse, pa u juhu dodajte nešto octa, i limunske kiseline te tako pretvorite običnu juhu u pravo kulinarsko remek-djelo. Vrijedi isprobati krem juhu od cvjetače i umboshi octa.