Za mnoge turiste koji će ove godine posjetiti Jadran, Hrvatska je raj na zemlji, a mi se s njima moramo složiti. Od Svetog Martina na Muri na sjeveru do Konavala na jugu i od Savudrije na zapadu do Iloka na istoku, Hrvatska iznenađuje ne samo kulturnim, već i prirodnim atrakcijama koje, da ih krenemo nabrajati, ne bismo nabrojili na tisuću stranica.

Donedavno je ovo bio skriveni biser Istre, omiljeno mjesto lokalaca, no zadnjih je godina rt Kamenjak postao poprilično popularan među turistima, osobito stranima, pa je sada teško naći mjesto za ručnik u uvalama kraj kristalno čistog mora. Ipak, ovo je mjesto koje se isplati posjetiti, prema upravi rta, možda najbolje u proljeće i jesen. No i zima ima svoje čari u što se možete uvjeriti u našoj galeriji. Fotograf Romeo Ibrišević snimio je djelić zimskog ugođaja koji mami na izlet do mora, a 12 "dokaza" zašto posjetiti Kamenjak u ovo vrijeme, pogledajte u galeriji.   

Smješten u medulinskom arhipelagu svega desetak kilometara od Pule, nalazi se na listi zaštićenih područja još od 1996. godine. Rt je dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje upotpunjuju cijelo ovo područje. Čak 600 biljaka ovdje je pronašlo svoj dom, a posebno se ističu orhideje kojih ima više od 30 vrsta. Zanimljiva je činjenica da je čak 12 od tih vrsta zakonom zaštićeno, a dvije su vrste endemske, stoga se nemojte upuštati u branje cvijeća.

Rt Kamenjak - 11 Rt Kamenjak - 11 (Foto: Romeo Ibrišević)

Ako ste sa sobom ponijeli dalekozor, uprite ga u daljinu i potražite jednu od 150-ak vrsta ptica, koliko ih obitava na području rta Kamenjak. Ševa, kos, trepteljka, grmuša i ćuk samo su dio ptica koje možete vidjeti, a imate li sreće, možete naići i na podvrstu smeđe čiope, koja svoja najzapadnija gnjezdilišta ima upravo u špiljama na jugu Kamenjaka.

Kad se popnete na rt i okrenete prema moru, vidjet ćete morsko prostranstvo i 11 malih, nenastanjenih otočića. Jedan od njih koji će se sigurno istaknuti jest otočić na kojemu noću zasja svjetionik Porer, poznati pozdrav moreplovcima na proputovanju Jadranom, izgrađen još 1846.

Dinosaure nažalost nećete vidjeti, iako je upravo ovo mjesto prije 90 milijuna godina bilo njihov dom. Jedino što je danas preostalo jesu otisci stopala dinosaura na dvije odvojene lokacije – jedan na rtu Grakalovac nedaleko uvale Pinižule, a drugi na otočiću Fenoliga gdje je sačuvano više od 100 otisaka sauropoda i teropoda. Ako se pitate kakvi su to dinosauri, samo se sjetite Jurskog parka i sve će vam biti jasno!

Rt Kamenjak - 10 Rt Kamenjak - 10 (Foto: Romeo Ibrišević)

Prošećite s mališanima stazom dinosaura ili posjetite farmu istarskog goveda, a sve je upotpunjeno i poučnom stazom prilagođenom slijepim i slabovidnim osobama. Cijeli rt moguće je vrlo lako obići i biciklom po uređenim biciklističkim stazama.

Ulaz se naplaćuje ljeti, i to 20 kuna za motocikliste, 40 kuna za automobile i 100 kuna za kamp-kućice, dok pješaci i biciklisti mogu ući besplatno. Sva vozila moraju napustiti područje Kamenjaka do 22 sata. Moguće je kupiti i višednevne karte (3, 7, 12 ili mjesec dana), a osim same prirode ovdje možete pronaći zaista mnogo drugih sadržaja.

Više informacija potražite na www.kamenjak.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju