Sveti Lovreč prepun je kulturno-povijesne baštine. U tom se kraju uzbudljiva prošlost može osjetiti kamo god krenuli. Upravo ondje, u zapadnom dijelu unutrašnjosti istarskog poluotoka, pronaći ćete jedan od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u Istri. U Svetom Lovreču, kojem ne nedostaje šarma možete razgledati najveću romaničku crkvu u Istri, s nekim od najstarijih fresaka u Istri, kao i jednim od najstarijih orgulja.

No bez obzira na sve ljepote kojima se ponosi Sveti Lovreč, i dalje je pomalo skriven od turista, pa ako se zaputite u taj dio Istre, s njima se nećete sudarati. Moći ćete se u miru diviti srednjovjekovnim mletačkim zidinama i obrambenim kulama koje su se obnavljale u više navrata, istražiti prirodu i razgovarati sa srdačnim domaćinima. 

Putevima prošlosti

Dobar dio ljepota potječe iz doba Venecije, kada je u Svetom Lovreču bilo sjedište vojne uprave čitavog mletačkog dijela Istre (Pazenatik). Iako Sveti Lovreč nikako nije mlad (u pisanim se izvorima spominje od 1030. godine), taj je gradić itekako vitalan. U šetnji koja oživljava neka prošla vremena bacite oko i na monumentalna Velika vrata i vidjet ćete simbol lava svetoga Marka koji u rukama drži zatvorenu knjigu – taj simbol pokazuje da su sagrađena u burno vrijeme rata. Prođete li dalje, naći ćete se na popločenom trgu – Placu, na kojem se i danas održavaju razna okupljanja. Na popisu znamenitosti Svetog Lovreča su i bazilika Sv. Martina, četverokutna kula.

Funtanela, trokutasta kula, visoki zvonik – kula, kao i gotička crkvica svetog Blaža. Oko tri kilometra jugoistočno od Svetog Lovreča naići ćete i na naselje Selina, koje dijeli ime s kamenolomom. Smjestilo na uzvisini, gdje se nalazi i romanička crkvica svete Lucije, u kojoj je glagoljski natpis s uklesanom 1568. godinom.

Sve zbog jedne krave

Izvor u selu Vošteni nekoć je za mještane život značio jer je bio jedan od rijetkih koji bi i za ljetnih vrućina bio u punoj snazi, a prema narodnim pričama otkrila ga je jedna – krava. Za vrijeme suše jednog ljeta krava je pobjegla, a mještani su zaključili da nije preživjela velike vrućine.

Nakon što se vratila u selo, ubrzo je ponovno krenula u šetnju, ali taj su je put mještani slijedili – i imali su što vidjeti: krava je preživjela sušu zahvaljujući izvoru pitke vode. I danas možete obići izvor do kojeg vode kamene stepenice i doista čini predivan prizor.

 

Što jesti, piti i raditi?

Osim povijesnih atrakcija, ovaj djelić Istre poznat je i po prirodnim ljepotama, kao i gastronomiji – a ni ljubiteljima vina neće biti dosadno. Taj kraj možete istražiti biciklom stazama San Lorenzo, Lovrečkih kapetana i Svetog Maura, a želite li se okušati u jahanju, Villa Sana organizira izlete konjem u obližnja sela.

Nakon vrzmanja po prirodi u selu Vošteni, u kojem se nalazi i spomenuti izvor vode, naići ćete i izvor fine hrane. Obiteljski agroturizam Tomaževa konoba mnogima je omiljeno mjesto za predah zbog srdačnih domaćina i ugodne atmosfere, ali i zbog biske, domaćih fuža i pljukanaca te gulaša od boškarina. Uz prethodnu najavu, zamiriši ondje i janjetina ili kozlić ispod peke.

Produžiti možete i do Limskog kanala, najdužeg istarskog zaljeva i pojesti fine školjke. No vratimo li se malo sjevernije, u selo Krunčići, naići ćete na vinariju u kojoj biste se lako mogli i nešto dulje zadržati. U carstvu malvazije i terana, ali i merlota, chardonnayja i drugih sorti, živi i radi vinar Ivica Matošević, kojeg će neki nazvati avangardnim, a njegova vina neumorno osvajaju nagrade i priznanja.

Kako kaže vinar, za posjete su uvijek raspoloženi, ali dobro je najaviti se – osobito za vođenu degustaciju vina i obilazak podruma, odnosno prezentaciju koja je za svaku preporuku. Ako vam je umjesto vina draži džin, navratiti možete u Old School Distillery, poznat i po likerima od ruže, teranina i drugih poslastica u čaši. Pizzeria i restoran San Lorenzo s hvaljenom pizzom, kao i OPG Vošten također su odlične stanice u istraživanju tradicije ovog dijela Istre. OPG Prekalj poznat je pak po hvaljenim i nagrađivanim vinima, a OPG Herak specijaliziran je za proizvode od lavande.  

 

Gdje odsjesti?

Odlučite li se do Istre krenuti kamperom, u kampu Terre koji se smjestio u Selini, na tri kilometra od Svetog Lovreča, možete pronaći mjesto za kraći odmor – ili kupiti domaće proizvode poput vina, maslinova ulja ili kolačića od badema. Prespavati možete i u privatnom smještaju, a među lijepim vilama i apartmanima naći ćete i one s bazenom.

Istro, dolazimo! Kampisti odabrali najpopularniji kamp u Hrvatskoj Polidor Family Camping Camping Polidor - 10 Camping Polidor - 8 +7 Camping Polidor - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju