Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku jednostavno je i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire-krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi pravcati obrok!

Špinat na mlijeku baš nikako nije "vaša stvar"? Nećemo vas uvjeravati da griješite, već ćemo vam dati hint: spoj svježeg sira i špinata u zlatnim rolicama. Špinat i svježi sir se odlično slažu, probajte.

Cannelloni sa špinatom još su jedno jelo u kojima špinat vodi glavnu riječ, a vama nitko neće proturječiti kad to jelo iznesete na stol.

Griz Zanimljivosti 7 školskih užina iz 80-ih koje (ne) bismo danas rado pojeli

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat usitnite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak. Čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, a čim se zgusne, dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-ak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire-krumpir.

Hrvatska jela iz 80-ih i 90-ih: "Pašteta se smjela jesti samo na moru" Tačkrle Pekmez Domaća hrana +7 Burek