Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima. Netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje. No kako god ga napravili, špinat na mlijeku jednostavno je i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire-krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi pravcati obrok!
Špinat na mlijeku baš nikako nije "vaša stvar"? Nećemo vas uvjeravati da griješite, već ćemo vam dati hint: spoj svježeg sira i špinata u zlatnim rolicama. Špinat i svježi sir odlično se slažu, probajte.
Cannelloni sa špinatom još su jedno jelo u kojem špinat vodi glavnu riječ, a vama nitko neće proturječiti kad to jelo iznesete na stol.
Sastojci:
1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka
Priprema:
1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat usitnite oštrim nožem.
2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak. Čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, a čim se zgusne, dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-ak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.
3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire-krumpir.
Hrvatska jela iz 80-ih i 90-ih: "Pašteta se smjela jesti samo na moru" +4