Kada biste trebali navesti neke od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu, francuski muzej Louvre (Musee de Louvre) sigurno bi se našao na vašem popisu. A kada biste trebali nabrojati neka od najpoznatijih djela koja se u njemu nalaze, sigurno bi većina odmah pomislila na Mona Lisu, Venus de Milo ili Krilatu pobjedu poznatu i kao Nika sa Samotrake.

Louvre je dom nekim doista nevjerojatnim umjetničkim i povijesnim djelima, stoga evo nekoliko zanimljivih činjenica koje je dobro imati na umu prije posjete muzeju.

Muzej je izvorno sagrađen kao obrambena utvrda tijekom britanske invazije u doba kralja Filipa 1190. godine, a tada je nosio i ime Srednjovjekovni Louvre. Nažalost, ova zgrada je srušena, pa je 1546. godine Franjo I. započeo process izgradnje palace koju su naknadno proširivali svi francuski monarsi nakon njega.

Piramidu Louvrea, tog stakleno-metalnog diva, dizajnirao je I. M. Pei koristeći pritom točne mjere piramida u Gizi. Međutim, ono što mnogi ne znaju jest to da u Louvreu postoji čak pet piramida. Tri manje piramide okružuju glavnu piramidu kako bi osigurale svjetlosne otvore za muzejsku zbirku. Peta piramida je tzv. Preokrenuta piramida, tj. naopako postavljena viseća piramida, vidljiva ispod zemlje.

Neki vjeruju da je Louvre uklet. Najpoznatije i najzloglasnije ukazanje je ono Jeana Ecorcheura, zvanog Crveni čovjek iz Tuileriesa. Iskoristila ga je kraljica Catherine de Medici kako bi se riješila svojih neprijatelja, ali se na kraju bojala da on zna previse tajni i tako ubila i njega. Danas se priča kako luta hodnicima odjeven u crveno – čak je i sam Napoleon tvrdio da ga je vidio.

U Louvreu postoji i škola: Ecole du Louvre je mjesto namijenjeno visokom obrazovanju, a osnovano je 1882. godine. Škola sadrži jednu od najvećih zbirki iz područja povijesti umjetnosti i arheologije koja je dostupna studentima i akademicima. Između ostalog, nudi i tečajeve iz povijesti umjetnosti, arheologije, antropologije, te povijesti civilizacija.

Od 2016. godine Abu Dhabi postao je odredište na kojem bi trebao niknuti drugi muzej Louvre, pri čemu im je sporazumom između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske dopušteno korištenje istog imena do 2037. godine. Muzej ipak nije ni sličan pariškom Louvreu, no biti će mjesto jednog od najvećeg muzeja i zbirka umjetnina u arapskoj regiji.

Pariz je uvijek dobra ideja: Pet razloga zašto treba otputovati u francusku prijestolnicu Pariz je nezaobilazna destinacija za strastvene ljubitelje umjetnosti Ako posjetite Eiffelov toranj, čeka vas spektakularan pogled na cijeli Pariz Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, Eiffelov toranj imao bi nevjerojatnih 75 katova +9 Notre Dame je s izgradnjom počela davne 1163. godine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju