Iako većina putnika koji posjećuju Irsku obožava Dublin, mi smo se odlučili provozati ostalim dijelovima otoka, koji zaista mogu mnogo toga ponuditi. Odabrali smo sjeverni dio i istražili famozni Wild Atlantic Way, poznatu turističku rutu koja nas je oborila s nogu.

Wild Atlantic Way, kao što i sam naziv govori, označava divlji atlantski put koji se proteže zapadnom i djelomično sjevernom i južnom obalom Irske tik uz Atlantski ocean. Iako se nismo provozali cijelim putem, ostali smo oduševljeni. Nisu nam čak ni smetale česte izmjene vremena, a izazove kod nabacivanja selfieja zbog vjetra dugo ćemo pamtiti.

Ovaj turistički put duljine je 2600 kilometara i proteže se kroz devet županija i tri irske provincije. Započinje na poluotoku Inishowen u pokrajini Donegal i prolazi kroz Leitrim, Sligo, Mayo, Galway, Clare, Limerick i Kerry sve do Kinsalea u okrugu Cork. Na putu ćete gotovo uvijek biti u neposrednoj blizini oceana, stoga se pripremite na vjetar jer će vas pratiti u stopu. Mi smo se provozali sjevernim dijelom i čvrsto smo odlučili da kad se vratimo istražujemo cijelu obalu.

Čudesni 200 metara visok zid Europe: Mjesto na koje Atlantik dolazi sanjati! Cliffs of Moher - 23 Cliffs of Moher - 6 Cliffs of Moher - 18 +17 Cliffs of Moher - 17

Odlično je što vam za snalaženje nije potrebna nikakva karta jer je prepoznatljivih smeđih prometnih znakova s natpisom "WAW" u obliku valova zaista dovoljno i na svakom su koraku. Ako se pak i izgubite, Irci su poznati kao narod koji voli pričati pa samo stanite i priupitajte prvog prolaznika. Rado će vam pomoći.

Tijekom vožnje obvezno se zaustavite kod većih znakova koji ukazuju na određenu znamenitost. Prepoznat ćete ih po tome što se na njima nalazi i naziv lokacije na koju vas usmjeravaju. To su takozvane točke otkrića, odnosno discovery points. Uz navedene, odabrano je 15 posebnih lokacija koje su jedinstvene i ključne za prekrasne doživljaje ovog turističkog puta.

To su Malin Head, Mullaghmore Head, Fanad Head, Sliab Liag, Downpatrick Head, Keem Bay, Killary Harbour, Derrigimlagh Bog, Cliffs of Moher, Loop Head, Ionad an Bhlascaoid Mhóir, Skellig Michael, Dursey Island, Mizen Head i Old Head of Kinsale. Dakle, obvezno ih stavite na popis i istražite ih.

Mi smo putovali s prijateljima koji tamo žive, stoga nam nije bilo potrebno iznajmljivanje automobila. Postoje i mnogobrojne ture koje uključuju razgledavanje obale, no ništa neće zamijeniti tu slobodu koju možete doživjeti putujete li vlastitim automobilom. Stanete gdje želite, stoga obvezno dogovorite rent-a-car.

Na putu ćete se često susretati sa životinjama koje slobodno prolaze preko ceste ili su se za svoj dnevni odmor odlučile upravo na vašem traku ceste. Njima susret s automobilom nije ništa novo. Jednostavno stanite i pričekajte da se maknu. No imajte na umu da se u Irskoj vozi i suprotnim trakom od onog u Hrvatskoj, stoga izvježbajte svoje vještine upravljanja automobilom da biste izbjegli neželjene situacije.

Uživajte u vožnji, a prije no što krenete, više o onom gdje se obvezno trebate zaustaviti pročitajte na službenoj web-stranici.

Čekaju vas divlji pejzaži, nezamislive prirodne kreacije i zanimljive šetnje. Stanite u gradovima i selima, upoznajte se s lokalnim stanovništvom, kušajte lokalnu hranu i, naravno, uživajte u pivu uz tradicionalnu irsku glazbu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju