Poželite li istražiti neku novu destinaciju punu predivne prirode, područje Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje odličan je odabir. Smješteno tek nekoliko desetaka minuta vožnje od Zagreba, ova će vam oaza prirodnih ljepota pružati itekako zaslužen odmor uz svježi zrak i zvukove netaknute prirode. Park prirode proteže se duž granice sa Slovenijom, između rijeka Kupe i Save, gdje se pruža planinski masiv ispresijecan dubokim dolinama brojnih rječica i brdskih potoka.

Na području samog parka nalaze se čak 153 naselja, no mještani parka žive u skladu s prirodom još od davnih dana. Dalekoj i burnoj prošlosti svjedoče i četiri srednjovjekovne utvrde i burga. To su Okić, Lipovec, Tuščak te Stari grad Žumberak, a tu je i više od 30 arheoloških nalazišta iz razdoblja prapovijesti pa sve do kasnog srednjeg vijeka. Posebice je zanimljivo da se na tom području njeguje i tradicija mlinarenja. Danas je aktivan tek jedan, „Draganov mlin“, no davnih je dana njih bilo više od 180. To i ne čudi jer se u samom parku nalaze 848 izvora. Najveći je izvor Kupčina s izdašnošću od 102 do 1500 litara u sekundi.

Gdje ima vode, ima i slapova. Mnogima je najljepši Sopotski slap s visinom od 40 metara. Voda znači i život. Život flore i faune. Tako na području parka nalazimo brojne rijetke i zaštićene vrste kao što su primjerice leptiri travnjaka. Također vrijedi obratiti pažnju na raznolikost osjetljivih i ugroženih staništa poput gorskih livada, vlažnih travnjaka, cretova, lokvi, slapišta, krških spilja, sedrotvornih izvora itd.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!  

Područje Parka prirode rasprostire se na dvije županije – Zagrebačku i Karlovačku, tri grada – Samobor, Jastrebarsko i Ozalj te tri općine – Žumberak, Krašić i Klinča Sela. To je brdsko-planinsko područje koje obuhvaća južnu stranu Žumberačke gore i cijelo Samoborsko gorje, ukupne površine 34.235 hektara. Najviši je vrh Sveta Gera na 1178 metara nadmorske visine, ujedno i najviši vrh sjeverozapadne Hrvatske.

Tu je i više od 130 speleoloških pojava, s najdubljom spiljom Badarom (do sada je istraženo više od 1020 metara na 113 metara dubine) te najduljom spiljom Provalom (do sada su istražena 1862 metra topografski snimljenih kanala).

Ako ste u potrazi za aktivnim odmorom, na pravom ste mjestu. Park prirode sadrži više 350 kilometara planinarskih putova te više od 300 kilometara biciklističkih staza. Zanima li vas razgled parka prirode na biciklu, na službenim internetskim stranicama parka možete pronaći nekoliko izdvojenih ruta. Smatrate li da će vaš razgled biti bolji s pomoću električnih bicikala, jedan od deset električnih bicikala moguće je unajmiti u Eko-centru Budinjak vikendima i blagdanima.

Za ljubitelje pogleda s visina na području Parka prirode ili u njegovoj neposrednoj blizini postoje dva penjališta – penjalište Okić, koje se nalazi unutar granica Parka, i penjalište Terihaji. Penjalište Okić nalazi se na stijenama podno starog grada Okića, a na penjalištu postoji 5 sektora: Previs, Modec, Špranja i kamin, Dadin strah i Izgubljena kruška. Penjalište Terihaji nalazi se u neposrednoj blizini sela Gornji Terihaji i ne nalazi se unutar granica Parka.

Poželite li istažiti ovaj park prirode, a niste sigurni gdje krenuti, istražite jednu od dvije nove poučne staze koje su ovdje otvorene. Prva od njih je staza „Gdje voće zri“ u prekrasnom vivodinskom kraju, u Loviću Prekriškom. Osim priče o travnjačkim voćnjacima i travnjacima, staza je obogaćena i novim tekstovima koji poučavaju o karakterističnom krajobrazu vivodinskoga kraja, poznatom tradicionalno voćarskom kraju. Staza priča o voćnjacima, ali ne današnjima, već onima iz starina, gdje voćnjak nije bio samo mjesto gdje je čovjek uzgajao voćke radi dobivanja hrane, već je bio dom brojnim biljkama i životinjama.

Druga je Staza kneževa koja počinje i završava u Budinjaku, selu u kojemu se nalazi i Centar za posjetitelje Javne ustanove park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Počinje nedaleko od Centra, duljine je 4,2 km i kružna je. Staza govori o žumberačkom kraju još od prapovijesti do danas, o skladnom odnosu njegovih stanovnika s prirodom, o prirodnim vrijednostima i kulturnoj baštini ovoga kraja. Ima deset interpretativnih točaka.

Do samog parka možete doći kroz 77 ulaza od čega je 6 glavnih ulaza na lokalitetima Gabrovica, Plešivica, Čunkova Draga, Vivodina – Krmačina, Novo Selo Žumberačko i Sveta Gera. Ulaz u park je za posjetitelje besplatan, no poželite li stručno vođenje ili neki od edukativnih programa, cjenik možete potražiti ovdje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju