Kad govorimo o talijanskim pokrajinama, gotovo da nema turista koji nije čuo za Toskanu ili Lombardiju. Naravno, poznat je svakako i Pijemont, no Italija ima još štošta ponuditi. Jedna od manje poznatih regija (barem na prvu), svakako je Umbrija, a u njoj nema čega nema…

Smještena je u srcu Italije, a specifična je po tome što je jedina regija u zemlji koja nema obalu ili granicu s drugom državom. Okružena planinama, brdima, dolinama i ravnicama, ova središnja regija uspjela je sačuvati svoje drevne tradicije, koje su jedne od najstarijih u Italiji. Ljubitelji prirode doći će na svoje jer zelenilo buja na sve strane, ali isto tako i ljubitelji povijesti, s obzirom kako neki gradovi postoje od etruščanskih vremena.

No, nemojmo duljiti, vrijeme je da naučite više o ovoj divnoj regiji…

Povijest i sadašnjost

Umbrija je dobila ime po drevnom plemenu Umbri koje je nastanjivalo ovo područje od oko 1000 godina prije nove ere, a brojne su civilizacije ostavile traga. Etruščani, koji su bili najveći rivali Umbrima, zajedno s Rimljanima koji su došli kasnije, ostavili su vrlo velik utjecaj u Umbriji. U srednjem vijeku regija se pridružila Papinskoj državi, a renesansa je bila važno razdoblje prosperiteta u područjima kulture, umjetnosti, poslovanja i politike.

Danas se glavni grad Umbrije, Perugia, smatra jednim od najljepših gradova u Italiji, no sama regija obiluje velikim brojem divnih, manje poznatih srednjovjekovnih brdskih gradova, unatoč činjenici kako se radi o jednoj od najmanjih regija u Italiji. Čarobna su to mjesta koja vraćaju u prošlost, a ujedno daju i uvid u sporiji tempo života u kojem treba uživati iz dana u dan. Najbolje vrijeme za posjetu svakako je proljeće ili rana jesen.

Umbrija - 3 Umbrija - 3 (Foto: Getty Images)

Čarobni gradić Montone

Montone je šarmantni umbrijski gradić koji datira iz 9. stoljeća. Ponosno se uzdiže na brežuljku iznad doline rijeke Carpina i doline Gornjeg Tibera, te je očuvan i stoljećima nepromijenjen. Strme i uske ulice popločane kamenim pločama i drevna arhitektura učinit će da se osjećate kao u muzeju na otvorenom. Šarm kojim obiluje donio je Montoneu priznanje jednog od najljepših sela u Italiji i prestižnu Narančastu zastavu Talijanskog turističkog kluba, oznaku kvalitete ekološkog turizma koja se dodjeljuje selima s izvrsnom ponudom i gostoprimstvom. Mjesta koja ne smijete propustiti u Montoneu uključuju trg Fortebraccio, kojeg krase stari toranj sa satom i zatvor iz 14. stoljeća, prekrasni vidikovac na trgu San Francesco i Gradski muzej unutar bivšeg samostana San Francesco.

Ništa manje čarobna Citerna

Strateški smještena na vrhu brda s pogledom na Gornju dolinu Tibera i vrlo blizu granice s Toskanom, Citerna je selo s poviješću više civilizacija. Ipak, najveći dio sela potječe iz Srednjeg vijeka. Jedna od stvari po kojima je Citerna poznata je jedinstvena srednjovjekovna šetnica ili Camminamento Medievale, skup natkrivenih prolaza. Ovi prolazi slijede drevnu pješačku stazu koja ide ispod zgrada koje čine obrambene zidove sela. Dok hodate kroz mračne prolaze, pogledi kroz lukove ili lođe na brda Umbrije su zadivljujući, pa se svakako zaustavite svako toliko da ih pogledate.

Umbrija - 4 Umbrija - 4 (Foto: Getty Images)

Isprobajte najskuplji začin na svijetu

Citta della Pieve odlično je odredište za gurmane, osobito za sve koji vole začine. Poznata je po uzgoju šafrana, koji se ručno bere iz cvjetova šafrana najmanje od 13. stoljeća. U početku se šafran koristio kao sredstvo za štavljenje lana, svile, vune, a koristio se čak i za slikanje. Poznati renesansni slikar Pietro Vannucci, poznatiji kao "Perugino", koristio je šafran na svojim platnima i freskama. Dok ste ovdje, kušanje jela koja koriste visokokvalitetni i lokalno uzgojeni šafran, kao što je rižoto od šafrana, jedna je od stvari koju valja doživjeti u Umbriji. Također, nađete li se u okolici sredinom listopada, nemojte propustiti festival Zafferiamo, koji slavi najskuplji začin na svijetu. Tu su štandovi s hranom, radionice, demonstracije tehnika obrade cvijeta šafrana i mnoštvo mogućnosti za degustiranje raznih proizvoda-

Posjet vodopadima Marmore

S razlogom, ovi vodopadi su jedna od najvećih umbrijskih atrakcija, a zanimljivo je kako oni nisu nastali djelovanjem prirode, već je za njih zaslužan – čovjek. Točnije, izgradili su ih Rimljani u 3. stoljeću prije nove ere kako bi isušili močvare iznad rijeke Nere i pravi su inženjerski podvig. Najveći slap je visok 165 metara i najviši je vodopad na svijetu koji je napravio čovjek. Nastao je tako što se voda rijeke Velino ulijeva u rijeku Neru, tvoreći niz slapova na različitim razinama na svom putu. Ovdje možete provesti par sati, ali isplati se provesti i pola dana. Postoje pješačke staze koje vas vode do najboljih pogleda i kutova slapova, kao i mnoštvo mjesta za piknik, tako da sa sobom možete ponijeti i ručak.

Naravno, ovo je samo djelić onoga što Umbrija nudi. Gradovi Stroncone, Arrone, Orvieto, mnoštvo mjesto sa sjajnim tartufima, samo su još neke od stvari o kojima sad nećemo pisati, a vrijedne su spomena. U svakom slučaju – Umbriju se isplati obići.

Samo za one dubljeg džepa: Nevjerojatni gradovi na jezeru koje je sinonim za luksuz Como - 1 Como - 2 Como - 3 +1 Como - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju