Eksplozija u jednom od četiriju reaktora ''Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin'' izazvala je radijaciju 200 puta veću nego u Hirošimi. Pretpostavlja se da je zbog toga umrlo 4000 ljudi, a posljedice je na neizravan način osjetilo oko 5 milijuna ljudi.

Nekoliko sati nakon jezive tragedije inženjer Oleksij Breus ušao je u kontrolnu sobu reaktora koji je eksplodirao u jedinici broj četiri nuklearne elektrane u Černobilu i suočio se s posljedicama katastrofe koja se dogodila 26. travnja 1986. U tamnoj komori ispred reaktora koji je eksplodirao naišao je na „slonovo stopalo“, masu radioaktivnog materijala koji je izazivao gotovo trenutnu smrt.

Pripjat je grad duhova u Ukrajini Putovanja 7 činjenica o nuklearnoj katastrofi u Černobilu koje treba znati

Kontrolna soba u Černobilu otvara se prvi put nakon nesreće. Ljubitelji mračnog turizma koji je odluče posjetiti morat će nositi posebna odijela što će ih štititi od radijacije 40.000 puta veće od dopuštene. U prostoriji će se moći zadržati najviše pet minuta.

Pripjat je ove godine posjetilo čak 85 tisuća turista, ponajprije zbog zanimanja koje je potaknula miniserija Černobil. Ukrajinski grad duhova ne prestaje fascinirati turiste koji dolaze sa svih krajeva svijeta kako bi se približili mjestu na kojem su nuklearni reaktori predstavljali ponos Sovjetskog Saveza.

Černobil pod "opsadom" : Nitko ne smije izići dok ne prođe provjeru Černobil, Pripjat - 2 Černobil, Pripjat - 1 Černobil, Pripjat - 4 +0 Pripjat je grad duhova u Ukrajini  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju