Američka serija o černobilskoj nuklearnoj katastrofi neumorno skuplja lovorike zbog izvrsnog načina na koji je snimana, ali i podiže prašinu. Najprije su se ruski mediji istaknuli pretjerano kritiziranje tadašnjeg režima, a zatim je mjesto tragedije postalo poprište snimanja nedoličnih fotografija.

Oskudno obučene djevojke i provokativne poze koje niču na društvenim mrežama potaknule su scenarista Craiga Mazina da podsjeti turiste kako ne bi trebali zaboraviti na jezivu tragediju koja se ondje dogodila.

Eksplozija u četvrtom reaktoru ''Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin'' nedaleko od grada Černobila izazvala je radijaciju 200 puta veću nego u Hirošimi. Pretpostavlja se da je zbog toga umrlo 4000 ljudi, a posljedice radijacije osjetilo oko 5 milijuna.

Iako se većinom snimala u Litvi, mjesto katastrofe svake godine  posjeti oko 10.000 turista, a u posljednje vrijeme zabilježen je porast od 15 posto posjetitelja.

Organiziraju se jednodnevni izleti u napušteni grad Pripjat, a kako nitko od turista ne bi ponio sa sobom radioaktivni suvenir moraju proći kroz nekoliko kontrola na kojima se mjeri radijacija.

Tempirane bombe: Jezera koja svaki čas mogu ispustiti oblak smrti Nyos Kivu - 4 Kivu - 3 +1 Kivu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju