Na spomen Italije, gotovo se nitko ne sjeti ovog grada, što i nije čudno s obzirom na more poznatijih i ljepših gradova. Ipak, prenosimo članak s britanskog Guardiana, koji jasno pojašnjava zašto vrijedi posjetiti i Udine.

Hrana

Pristojne cijene i fantastična kuhinja talijanske pokrajine Furlanija – Julijska krajina neće vas razočarati. Jednostavno morate probati frico - prženi sir, kobasicu kuhanu u octu s kupusom te poznatu paštu cjarsons. U nedjelju prošetajte po Mercato del Cormor, tržnici s lokalnim proizvodima poput sira, povrća i salama, a za uživanje u dobrim vinima posjetite restorane Hostaria alla Tavernetta i Osteria da Michele.

Inspiracija

Stara riblja tržnica pretvorena je u Galeriju Tina Modotti a u Sali Rossi Biskupijskog muzeja vidjet ćete apsolutno fantastične freske. Muzej moderne umjetnosti smjestio se u Casi Cavazzini iz 16. stoljeća a osim modernih djela u njemu se nalaze i freske. Zaljubljenici u moderno, također trebaju posjetiti i kino Visionario, koje se razvilo u pravi pravcati umjetnički centar.

Šetnja gradom

Piazza Primo Maggio odnosno Giardin Grande prema legendi je nastala kada su Atilini Huni gradili svoj dvorac. Velika zelena površina okružena je građevinama poput crkve Madonna delle Grazie i konzervatorija i na njoj se okupljaju brojni studenti. U susjedstvu je i ulica Via Porta Nuova u kojoj ćete naći najbolju pizzu u gradu u restoranu Concordia. Na trgu se često održavaju sajmovi, koncerti, kina na otvorenom i poznati festival Fiera della Santa Caterina.

Zelene površine

Udine imaju puno parkova i šetnica a jedan od elegantnijih je Giardino Ricasoli u kojem ćete naći kipove i fontane iz 19. stoljeća koji djeluju kao da ste ušetali u privatnu bajku.

Noćni život

U gradu ima mnoštvo studenata ali noćnom životu uvelike pridonose i lokalci. Čaša vina na lokalnom dijalektu naziva se tajut i stoji oko jednog eura (7 i pol kuna). Najveći izbor barova nalazi se u trokutu ulica između Vie Mercatoveccio, Vie Paolo Sarpi i Largo del Pecile.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju