Najljepša ulica ove afričke prijestolnice zove se Ulica Nil i dugačka je čak 12 kilometara. U sušnoj zemlji područje oko rijeke Nil privlačilo je stanovništvo od pamtivijeka, a i danas je uz njegove obale življe nego igdje drugdje.

Nalazimo se u sudanskoj prijestolnici Khartoum, gdje se spajaju Plavi i Bijeli Nil, stvarajući rijeku Nil kakvu poznajemo. Odavde Nil plovi dalje prema Egiptu gdje se ulijeva u Mediteransko more.

Promatrani iz zraka, Plavi i Bijeli Nil doista se razlikuju u boji, pri čemu je Bijeli Nil nešto svjetliji zbog sivog sedimenta koji nosi sa sobom. Plavi Nil je svojim obujmom nešto skromniji pa se dogodi i da za vrijeme velikih suša gotovo iščezne.

Mjesto susreta dvaju rijeka (ili podjele Nila, kako neki kažu) zove se al-Mogran, pa neki s razlogom parafraziraju izreku o Egiptu kao daru Nila u: Khartoum kao dar dvaju Nila.

Zanimljivo je da osim Nila, Sudan i Egipat dijele još jednu atrakciju koju nepravedno više poistovjećujemo s Egiptom. Riječ je o piramidama. S više od 250 grobnica, ugandska nalazišta bogatija su od egipatskih. A tu je zaslužan Meroe, grad koji je bio prijestolnica kraljevstva Kush i čije su piramide i danas poznate kao Merojske piramide.

Nažalost, Sudan se ne može pohvaliti političkom stabilnošću i mirom, ali ljepote ove zemlje su neopisive. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju