Celje se nalazi 70 kilometara sjeveroistočno od Ljubljane, stotinjak kilometara od Zagreba, na rijeci Savinji i u doba Kelta bilo je poznato pod imenom Keleja.

Ovaj grad bogate povijesti i prekrasne prirode s nebrojenim planinarskim i biciklističkim stazama, ali i gradskim šetnicama i poznatim restoranima, idealno je mjesto za jednodnevni izlet sa sjevera Hrvatske nakon što u srijedu odradite svoju građansku dužnost povodom parlamentarnih izbora 2024. godine, ili vikend kombinaciju iz južnih krajeva Lijepe Naše.

Najveći dvorac u Sloveniji

Na manje od dva sata vožnje od Zagreba nalazi se ovaj grad s najvećim dvorcem u Sloveniji i ogromnom ponudom avantura u prirodi, a ljubitelji dobre hrane znaju da se u Celje isplati skoknuti i bez ikakvih drugih aktivnosti u planu. Mi smo ipak složili vrlo ambiciozan plan koji možete prolaziti i ležernije, u dva dana, ali smo pazili i na to da možete sve odraditi i u samo jednom danu i vratiti se kući na spavanje ako se nalazite bilzu naše današnje preporuke. Naravno, smijete nešto izbaciti, ali moglo bi vam biti žao.

Ako krećete iz Zagreba, do Celja će vam trebati podjednako vremena idete li na Krapinu ili na Krško, ali ova druga cesta, iako je sporija, slijedi prekrasnu Savu i prolazi bujnim zelenim krajolikom koji stvara pravi ugođaj za izlet, a dobra je stvar što vam neće ni trebati vinjeta.

Zagrijavanje, kava i adrenalin

Kao prvu postaju odabrali smo Celjsku koču, poznato odmaralište koje osim smještaja nudi čitav niz sadržaja i u ne-zimskim mjesecima. Adrenalinski park, ljetno sanjkalište i zip line zvuče kao dobar početak dana, treba malo protjerati krv za razbuđivanje.

Ljetno sanjkalište Bobkart prvo je takvo sanjkalište u Sloveniji. Staza (koja je zimi skijalište) duga je 800 metara i njoj možete postići brzinu i do 40 kilometara na sat. Uz spust za hrabre, uređen je i ležerniji spust tako da uživati u ljetnom sanjkanju mogu sve dobne i hrabrostne skupine.

U okolici Celjski koče puno je biciklističkih i planinarskih, a tu je i Šumska poučna staza. Mi ovaj put ipak biramo adrenalinski park među stablima i krošnjama. On također ima poligone različitog stupnja zahtjevnosti s ukupno 35 elemenata pa se baš svi mogu okušati u uzbudljivim izazovima i savladavanju maštovitih prepreka, a za istinske ovisnike o adrenalinu tu je Monkey tree koji ih sigurno neće razočarati.

Možda najbolje od svega je da terasu Celjske koče, nakon što predahnete uz kavu i štrudlu od višanja koju ovdje morate probati, možete doslovno odletjeti jer s nje kreće zip line dugačak više od 800 metara i podijeljen u dva dijela, a vozit ćete se brže nego na sanjkalištu – čak 50 kilometara na sat.

Povijest i znanost: za pet

Nakon uzbudljivog jutra u adrenalinskom parku trebate vratiti ravnotežu i stabilnost na zemlji, pa predlažemo da obiđete Stari celjski dvorac.

Utvrda koju vidite na vrhu nad Celjem najveći je slovenski srednjovjekovni dvorac, poznat kao dom celjskih grofova i s obzirom na to da je najpoznatija celjska kulturna atrakcija, morate je posjetiti kada ste u Celju. Ona čuva uzbudljive legende, priča tužnu priču o Fridriku II. i Veroniki Desinićkoj (koji će vas i pozdraviti iz AR-a) i vodi vas u srednji vijek svojom atmosferom i zanimljivim interaktivnim dodacima. Možete se uspeti na pravu srednjovjekovnu Fridrikovu kulu, a vikendom postoji i velika šansa da ćete svjedočiti pravim viteškim borbama u dvorištu dvorca ili drugim oživljenim srednjovjekovnim "aktivnostima".

Ulaznica za Stari dvorac Celje stoji 7,00 eura za odrasle, s tim da 1 euro otpada na bon koji možete iskoristiti u Kavani Veronika na dan posjeta, obiteljska ulaznica 2+2 je 15 eura, a ako kupite ulaznicu za dvorac i za Tehnopark Celje, doći će vas 15 eura po osobi.Djeca do 5 godina ulaze besplatno, a ona starija će morati odvojiti 3 eura od džeparca, dok će studenti morati dodati euro više. Ove ulaznice ne uključuju nikakav bonus pa će dječica i studenti u Veronici morati platiti puni iznos konzumacije.

Tehnopark koji posjetitelji obožavaju

Tehnopark Celje najveći je park tehnologije, znanosti i inovativnosti u Sloveniji i sastoji se od puno, puno interaktivnih sadržaja, pa ga pokušajte barem na brzinu obići, jamčimo da ćete se izvrsno zabaviti.

Adresa Tehnoparka Celje je Gubčeva ulica 1, a radno vrijeme je od srijede do nedjelje od 10 do 17 sati. Ponedjeljkom i utorkom Tehnopark je zatvoren. 

Ulaznicu za Tehnopark Celje ćete platiti 12 eura, djeca 9, a šestogodišnjaci i malđi će ući besplatno. Postoji i opcija obiteljske ulaznice koja iznosi 29 eura.

Gdje jesti u Celju?

Ako ste u Celju, jedite u Starom Piskeru. "Gostilna in Pivnica za kronične mesojedce in gurmane“, kako se sami opisuju, slovi za najbolje mjesto za meso u čitavoj Sloveniji. Ljubitelji mesa ovdje se vraćaju zbog izvrsne ponude (steakovi, gurmanski burgeri, svinjska rebarca…) i vrhunske kvalitete, a svatko tko je prvi put u Celju morao bi početi otkrivati njihov meni. Pisali smo i mi, naravno o mjestu oko kojeg se stvorio toliki hype, pa bacite oko. Imaju i vegetarijansku ponudu, vrlo su im hvaljeni i deserti, pa ostavite mjesta za koji.

A ako ne vjerujete ni našoj preporuci ili recenzijama s Trip Advisora ili Googlea, možda vas uvjeri Michelinov vodič u kojemu se našla Gostilna Francl. U domaćoj kuhinji, klasičnim regionalnim jelima i izrazito izdašnim porcijama možete uživati na terasi ili u romantičnoj sjenici, a glavna jela možete naručiti i za manje od 18 eura. Michelinovi inspektori posebno preporučuju goveđa rebra, teleće obraze i janjeći but.

Nakon gastronomije

Malo izvan gradskog središta nalazi se Šmartinsko jezero, omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju. Možete prošetati uređenom šetnicom, iznajmiti čamas i proveslati ili se čak i okupati. 

Naš drugi prijedlog za kratku šetnju prije polska je gradska park-šuma uz Savinju u kojoj možete obići sedam iskustveno-rekreativnih staza i jednu poučno-iskustvenu. A u krošnjama ove šume skriva se i najveća kuća na stablu u Sloveniji koju možete posjetiti, diviti joj se i iznutra i usput se malo odmoriti prije polaska.

Slatko skretanje s puta

Kući vas vraćamo drugim putem jer moramo još stati u Olimju, u poznatoj obiteljskoj tvornici čokolade. Nalazi se u zgradi u kojoj je nekada bila pučka škola, kako i čokoladni butik u kojem možete probati i kupiti najrazličitije čokolade, praline, tartufe, čokoladne ploče, čokoladne slatkiše izrađene ručno i onako kako su se radili prije storinu godina, a okus im je božanstven. Možete ponijeti i jedinstveni suvenir ili kupiti za dar čokoladni desert izrđen i ukrašen baš prema vašim željema.

Od Olimja ćete do Zagreba ili okolice doći preko graničnih prijelaza Harmica ili Bregana, kako vam više odgovara, a skretanje s puta do čokoladnog butika koštat će vas tek petnaestak minuta. Uživanje u čokoladi trajat će puno dulje, pa se svakako isplati.

Tako mala, a tako šarena: 10 zanimljivosti koje treba znati i doživjeti u Ljubljani Hostel Celica, Ljubljana - 4 Ljubljana - 9 Ljubljana - 1 +6 Ljubljana - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju