Za sve one iz središnje ili sjeverne Hrvatske junak naše današnje priče mogao bi se pokazati kao odličan odabir za vikend-izlete za svako godišnje doba. Samo 268 kilometara od Zagreba i, kako navigacije tvrde, lagana tri sata kruzanja po autocesti dijeli vas od posjeta pitoresknom gradiću koji spaja dvije Hrvatske regije. Dalmatincima još bliži, Kvarneru nadohvat ruke, jedino za malo strpljenja molimo dalje dijelove Istre i Slavonije. Starigrad je maleno mirno mjesto u kojem se bez problema možete opustiti, ali i uživati u mnoštvu aktivnosti tijekom cijele godine.

Starigrad je središte Pakleničke rivijere, koja pripada Zadarskoj regiji i poznato je europsko okupljalište planinara, alpinista i penjača. Iznad Paklenice nadvisuje se Velebit, najduža hrvatska planina bogata prirodnim ljepotama koje su je učinile zaštićenim parkom prirode i obaveznom stanicom svih koji žele ostati bez daha i uživati u najboljem od prirode. Velebit je "dom" i Highlander Velebita, avanture koja se upravo odavde proširila po svijetu. 

Highlander Velebit, pustolovina u kojoj pet dana s ruksakom i šatorom prelazite nestvarno lijepe dijelove Velebita, upravo završava u Starigradu, a za one koji nemaju dovoljno vremena da se prijave na najdužu (pet dana) ili srednju (tri dana) turu, tu je Highlander Orion, koji traje dva dana, a starta i završava baš u Starigradu Paklenici. Nakon odrađenog Highlandera predlažemo da se opustite na nekoj od lokalnih plaža i uživate u bogatoj ponudi specijaliteta restorana.

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Paklenicu je moguće doživjeti i uzbudljivom vožnjom bicikla kroz podvelebitska sela, kulturno-povijesne lokalitete kao što su spomen-znamenje mirila ili etnokuća u Marasovićima. Početak i završetak vožnje je u Starigradu ili u podnožju Svetog brda (1751 m), drugog najvišeg vrha Velebita. Ova pustolovina posebna je po intenzivnom doživljaju pogleda na more i planinu, pogotovo ako odlučite propješačiti do samog vrha.

Osim bicikliranja, hodanje i planinarenje nezaobilazne su aktivnosti, pogotovo kada znamo da je "dnevni boravak" Starigrada Nacionalni park Paklenica. Na području parka postoji preko 150 kilometara staza, koje kroz kanjone, šume, krš i pašnjake vode do Vaganskog vrha ili Svetog brda, najviših vrhova Velebita, zatim do predivnih planinarskih skloništa i domova na Velebitu te do nevjerojatnih prirodnih ljepota. 

Sezona penjanja na Paklenici je od ranog proljeća do kasne jeseni po 590 opremljenih i uređenih smjerova na vapnenačkim stijenama. Nakon planinarenja ljubitelji adrenalina na vodi ni ovdje neće ostati na suhom jer u blizini mogu isprobati veslanje na kristalno čistim vodama rijeke Zrmanje. Duboko usječeni kanjon Zrmanje moguće je proći veslanjem u kajacima, kanuima ili manjim gumenim čamcima.

Kudin most je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj za izlet Kudin most Krupa Krupini slapovi +2 Rijeka Krupa

Osim aktivnog odmora po planini i uz more, možete se zaputiti i u istraživanje dubina. Naime, samo područje bogato je spiljama i pećinama, od kojih možete posjetiti špilju Modrič, koja je sasvim slučajno otkrivena 1980. godine. Unutrašnjost špilje je lako prohodna jer su kanali dovoljne visine i širine za prolaz, ali bez adekvatne opreme i stručnog vodiča nije moguće istražiti špilju. (kontakt Marijan Buzov, 098 348 437).

Područje današnjeg Starigrada Paklenice i Selina naseljavano je u kontinuitetu od prapovijesti pa do današnjih dana, a naselje Starigrad Paklenica nastalo je na vrlo starim temeljima drevnog municipija Argyruntum, na Podvelebitskom kanalu za vladavine rimskog cara Tiberija.

Od kulturnih znamenitosti možete posjetiti crkvu sv. Petra te Etnokuću Marasović, koja se nalazi u starom zaseoku Marasovići, a u kojoj možete istražiti mali etnopostav koji sadrži dio sačuvanih kućanskih, stočarskih, poljodjelskih i drugih pribora, alata i namještaja, koji nam dočaravaju dio duge, bogate prošlosti, način života, običaje i vjerovanja ljudi ovog kraja. Ovdje ćete pronaći i tavernu/konobu Marasović, u kojoj možete okusiti riblje i mesne specijalitete.

Restorana u Starigradu Paklenici ne nedostaje, a među poznatijima su Restoran Dinko, Ante Steak Restaurant, Restoran Dalmacija i konoba Bragoc. Iako u destinaciji nema prevelik broj hotela, pronaći ćete zanimljive manje obiteljske smještaje koji nude zaista kvalitetnu ponudu. Tražite li smještaj uz samo more, savjetujemo vam da istražite Kamenu kućicu Mirko, Pansion Kiko te Villu Vicko (villa-vicko.hr), a želite li se odmaknuti od plaže i u isto vrijeme imati nezaboravno iskustvo, predlažemo vam da odaberete smještaj u kući za odmor Hedon-Stone (hedon-stone.com).

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju