Kada dođe ljeto, priznajte, prvo na što pomislite je more, no zašto bi ljeto moralo nužno podrazumijevati ljetovanje na moru? Za sve koji žele drukčiji doživljaj ljeta, ili pak jednostavno žele pobjeći ovim vrućim danima, predstavljamo Nacionalni park Paklenica. Donosimo 5 razloga zbog kojih ga trebate posjetiti i podsjećamo da u veliku avanturu možete krenuti već u rujnu, kada se održava Higlander Velebit, na kojem sudionici upoznaju ljepote Velebita i dva nacionalna parka Sjeverni Velebit te očaravajući Paklenicu.

Osvojite Vaganski vrh

Nacionalni park Paklenica dio je Velebita, najduže planine u Hrvatskoj. Park ima više od 150 kilometara planinarskih putova i gotovo 14 vrhova iznad 1700 metara u koje spada i najpoznatiji Vaganski vrh. Odvažite se na ovu planinarsku avanturu, a usput posjetite Pakleničke mlinove koji se nalaze uz potok Velika Paklenica. Ondje  se u blizini nalazi vidikovac Paklarić, s kojeg se pruža predivan pogled na more i Velebitski kanal. Kad se umorite, okrijepite se u Lugarnici ili u Planinarskom domu Paklenica. Želite li prenoćiti u domu, svakako preporučujemo da se prije telefonski informirate o slobodnim ležajevima.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

Otkrijte tajnoviti Podzemni grad Paklenice

Jeste li znali da je Jugoslavenska vojska za vrijeme krize između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza u strogoj tajnosti između 1950. i 1953. radila podzemne tunele? Kompleks tunela iskopanih u stijeni nalazi se u kanjonu Velike Paklenice nedaleko od glavnog ulaza u Park. Do početka 90-ih nije se znalo što se krije iza zazidanih ulaza. Sada i vi možete posjetiti te tunele, popularno nazvane Bunkeri, jer su danas prenamijenjeni u posjetiteljski centar u kojem možete vidjeti izložbe i multimedijalni centar, a opustiti se možete u caffe-baru Bunker.

Penjite se po najpoznatijem penjalištu u Hrvatskoj

Za svakog ljubitelja penjanja nezaobilazan je kanjon Velike Paklenice koji je najpoznatije penjalište u Hrvatskoj. Nudi čak 500 opremljenih penjačkih smjerova različitih dužina i težina, pa sami možete odabrati, prema vašoj kondiciji, želite li lakši ili zahtjevniji smjer. Odlično je to što se ne morate mučiti s nošenjem opreme jer tamo možete unajmiti kompletnu penjačku opremu.

Ohladite se u dubinama špilje

Osim tajnovitog podzemnog grada, Paklenica također krije čak 115 špilja i jama. Jedina špilja uređena za posjećivanje je Manita peć u kojoj je temperatura tijekom cijele godine oko 9 stupnjeva. Sasvim solidna temperatura za hlađenje, zar ne? Izlet do špilje potrebno je prije planirati jer je špilja otvorena za posjetitelje samo određeni dio dana i preporučuje se stići tamo čim ranije, a svakako ponesite topliju odjeću. Radno vrijeme špilje tijekom srpnja, kolovoza i rujna jest svaki dan od 10 do 13 sati. Za ostale mjesece provjerite na službenim stranicama Parka.

Okinite nevjerojatne fotografije za uspomenu

Krš, šume crnog bora i bukve, planinski travnjaci, kanjoni i potoci otkrivaju raznolik i bogat biljni i životinjski svijet. Uz to, kulturno nasljeđe ovog područja, poput malenih kamenih kućica, suhozida i zanimljivih obrada kamena, samo je mali dio onoga što će zadiviti vaše fotografsko oko. Što je najbitnije u tom povezivanju s prirodom? Ostat će vam divne uspomene, u to smo sigurni.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju