Smještena na osami, Stanzia Sparagna idealno je utočište za sve one koji traže mir i opuštanje u prirodi. Nalazi se pored Kostanjice, na obronku s širokim pogledom koji se otvara na dolinu rijeke Mirne. Taj izrazito slikoviti krajolik, između neodoljivih gradića Grožnjana i Motovuna, savršena je polazišna točke za istraživanje vrhunske hrane, izvrsnih vinarija i kulturnih zanimljivosti, a do plaža vas dijeli manje od pola sata vožnje.

„Jezgru imanja čini potpuno obnovljena stara kamena kuća suvremeno dizajniranih interijera, sa krovnim vidikovcem - altanom i 12-metarskim bazenom. Eko imanje ukupne površine nešto veće od jednog hektara osim kuće obuhvaća još i prednju i stražnju livadu, začinski vrt, povrtnjak, parking sa nadstrešnicom, staru hrastovu šumu te nedavno zasađen voćnjak i maslinik sa starim istarskim sortama u ekološkom uzgoju“, opisuju vlasnici, te dodaju:

„U prostranom se prizemlju nalaze kuhinja, blagovaonica i djelom dvoetažni dnevni boravak sa otvorenim stubištem. S prednje terase sa starim kamenim stolom, zasjenjene pergolom od jasmina i glicinija, pogled puca na bazen te vinograde i maslinike u pozadini. Bazen je opremljen mlazom za protustrujno plivanje, vanjskim tušem te zasebnom kupaonicom dostupnom izvana. Sjenovita stražnja terasa sa povrtnjakom i začinskim vrtom služi i kao ljetna blagovaonica s pogledom na stari hrast i slikovito mjesto Kostanjicu u daljini.

Stanzia Sparagna - 14 Stanzia Sparagna - 14 (Foto: Stanzia Sparagna)

Svih pet spavaćih soba imaju namještaj od hrastovog masiva, dizajniran posebno za ovu kuću i lokalno izveden, vlastitu kupaonicu i prozore sa očaravajućim pogledima na obje strane kuće. U sobama i na galeriji iznad boravka izloženi su radovi nagrađivanog umjetnika Marka Tadića. Umjetnik je intervenirao na selekciju razglednica pet gradova koji za nas imaju posebno značenje dodajući im svoje spekulativne arhitektonske elemente".

Današnji izgled Stanzije Sparagne rezultat je ljubavi i marljivog rada koji je trajao više od dvadeset godina.

Stanzia Sparagna u vlasništvu je naše obitelji već preko dvjesto godina te s njom osjećamo duboku povezanost. Stanziju smo temeljito i pažljivo obnovili od 2020. do 2022. godine pri čemu su čitav proces obnove - od planiranja i financija, preko osmišljavanja i projektiranja kuće, interijera i okoliša do poljoprivrednih i vrtlarskih radova, održavanja kuće i imanja i na kraju marketinga i operativnog vođenja realizirali članovi obitelji Kabalin (nasljednici obitelji Sparagna po majci). Projekte obnove kuće, te uređenja interijera i okoliša potpisuje David Kabalin, arhitekt koji je dodatni master iz zaštite i obnovu povijesnih spomenika i lokaliteta stekao na sveučilištu u Leuvenu, u Belgiji“, kažu vlasnici.  

''Od prve ideje do danas proteklo je više od 20 godina, a sama obnova trajala je intenzivno posljednje 2 godine i još otprilike godinu prije u kojoj smo izveli novu cestu i počeli krčenje i uređivanje okoliša. Preduvjet uspješne obnove bilo kojeg povijesnog objekta je da njega i čitavo okruženje čim bolje upoznaš, u svakom pogledu. Glavni pak princip pri planiranju novog sadržaja u postojećem objektu jest ukratko da se novi sadržaj mora prilagoditi povijesnom objektu, a nikad obratno.

Stanzia Sparagna - 9 Stanzia Sparagna - 9 (Foto: Stanzia Sparagna)

Zatečeni se objekt doživljava kao inspiracija, a ne kao ograničenje. Tako je na primjer zatečena logika tradicionalnog rasporeda stubišta i soba prepoznata i zadržana, što je znatno olakšalo proces projektiranja. Obostrana orijentacija svih prostorija ostala je njihova najveća kvaliteta u smislu cjelodnevnog, promjenjivog i ugodnog prirodnog osvjetljenja, mogućnosti vjetrenja i bogatstva pogleda na krajolik.

Sljedeća ključna stvar pri uspješnoj obnovi je razumijevanje lokalnih materijala i tradicionalnih tehnika te bliska suradnja sa lokalnim obrtnicima, koji su nositelji tih, već pomalo zaboravljenih znanja, i najbolja garancija uspješnog rezultata.Takav pristup obnovi, koji se naziva i soft restoration, na ovom primjeru značio je primjenu materijala koji su ujedno i lokalni i ekološki: kamen, drvo i pečenu glinu.

Prepoznatljive svjetlo bež nijanse unutarnjih zidova i terrazzo poda prizemlja postignute su miješanjem vapna sa lokalnim pijeskom sa ušća Mirne, uz dodatak zemlje iz vrta u mort za fugiranje vanjskih kamenih zidova i opločenja.

Taj princip dodavanja zemlje iz vrta u mortove i žbuke meni je najdraža od tehnika istarske tradicionalne gradnje. Tim se beskrajno jednostavnim i neposrednim načinom postiže savršeno uklapanje pročelja u njegov neposredni okoliš.

Bez pretjerivanja mogu reći da mi je ovo, upravo radi vrlo osobnog odnosa sa cijelom pričom bio najzahtjevniji projekt u karijeri, ali i onaj koji mi je na kraju pružio najviše zadovoljstva'', otkriva David Kabalin.

Hrvatski otočić "bijelog zlata" koji izaziva divljenje - i strahopoštovanje Vrnik Vrnik Vrnik +1 Vrnik
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju