Šišmiši su se probudili, javljaju iz Parka prirode Medvednica. Zato će od ove subote, 6. travnja, špilja Veternica ponovno biti otvorena za posjetitelje, i to subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati. Ulaz u špilju moguć je svaki puni sat, a zadnji ulaz u danu je u 15 sati.

"Stari Zagrepčani"

Veternica je šesta po veličini špilja u Hrvatskoj i može se pohvaliti s čak sedam kilometara dugim razgranatim kanalima, od kojih je posjetiteljima dostupno prvih 380 metara špilje koja će onima koji se ne boje mraka otkriti brojne tajne koje Zagrebačka gora krije u svojoj utrobi, ali i one davno zaboravljene u nekim prošlim stoljećima.

Veternica se nalazi samo 9 kilometara od centra Zagreba, na jugozapadnom dijelu Medvednice, a nastala je poniranjem voda Ponikvi duž pukotina u stijenama. Iako na prvu možda nije atraktivna kao neke druge naše špilje uređene za turističke obilaske, vrlo je važan paleontološki i arheološki lokalitet, pa je 1979. godine zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

U njoj su nekada živjele razne zvijeri koje više na Medvednici – ili uopće na svijetu – ne obitavanju, poput špiljskog medvjeda, kirhberškog nosoroga, golemog jelena, leoparda, špiljske hijene i špiljskog lava. U špilji su nađeni ostaci ognjišta i kameno oruđe i oružje "zagrebačkih" neandertalaca, kasnijim, paleolitičkim lovcima služila je kao sklonište ili boravište, u njoj su nađeni i brojni uporabni predmeti iz rimskog doba, a dobro je poslužila i srednjovjekovnim razbojnicima.

Mali leteći... šišmiši

Danas su najpoznatiji stalni stanovnici Veternice šišmiši, kojih je primijećeno čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u ovoj špilji. Zbog njih je i špilja zaštićena vratima – i to takvim koja šišmišima ne predstavljaju prepreku, ali sprečavaju znatiželjnike da im remete zimski san.

Uz špilju Veternicu prolazi planinarska staza broj 3, no iskustvo pristupa uvelike će ovisiti o tome prilazite li joj odozgo – od planinarskog doma Glavica ili odozdo – strmim stepenicama koje vode iz Gornjeg Stenjevca. Dok je put od Glavice, kao uostalom i put od parkinga na Ponikvama, odnosno na kraju Zelene magistrale, do planinarskog doma Glavica sličniji šetnji po parku nego planinarenju, stepenice iz Stenjevca, budite sigurni, dobro će vas zagrijati i brže vam protjerati krv.

Špilju možete obići isključivo uz ovlaštenog vodiča Parka prirode, a stručno je vođenje uračunato i u cijenu, koja za odrasle iznosi 8 eura, dok će studenti, umirovljenici i planinari uz predočenje odgovarajuće isprave platiti tek 5 eura.

Posjet špilji traje od 45 do 60 minuta, a imajte na umu da je u njoj temperatura čitave godine oko 10 stupnjeva, pa se tako i odjenite. Čvrste cipele s dobrim potplatom bit će vam u Veternici najbolji prijatelji… dok ne upoznate Florijana, šišmiša koji će vam pomoći da se riješite predrasuda i straha od tih malenih noćnih letača.

Sanatorij Brestovac na Medvednici: Mjesto velikih priča i nesretnih završetaka Sanatorij Brestovac - 30 Sanatorij Brestovac - 29 Sanatorij Brestovac - 28 +24 Sanatorij Brestovac - 27

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju