Žumberačka gora je ime gorja koje se prostire na granici između Hrvatske i Slovenije što na istoku prelazi u Samoborsko gorje, koje dva potoka dijele na Japetić, Oštrc i Plešivicu.

Taj je kraj proglašen parkom prirode kako bi se očuvale šume i gorske livade, brojni izvori i potoci, spilje, rijetke i zaštićene biljne i životinjske vrste. Radi očuvanja stoljetnih bukovih šuma i gorskih travnjaka Japetić je zaštićen je kao posebni šumski rezervat. Od tada su uređene brojne biciklističke i planinarske staze, a postavljeni su i putokazi do glavnih atrakcija. Krenete li u istraživanje tog kraja možete se uputiti prema Sošicama, krenuti dalje prema Sopotu i Sopotskom slapu koji se u kaskadama spušta s visine od četrdeset metara, kao i do jame Jazovke.

Od Sošica se može planinariti prema Svetoj Geri koja je udaljena oko dva i pol sata najkraćim putem – ili nešto dulje odlučite li se za put preko planinarske kuće Vodice, jednostavne prizemnice s kuhinjom, blagovaonicom i dvije spavaonice otvorene vikendom od 1. 5 do 31. 10., a zimi po dogovoru. Reštovo, selo nedaleko od Sošica, kao i susjedni Cernik ili ruševine Starog grada Žumberka te poučna staza u arheološkom parku Budinjaku također su neke od stanica koje vrijedi posjetiti. Baš kao i kanjon potoka Slapnice s dva lijepa slapa.

Na području Žumberka i dijela Samoborskog gorja nalaze se i brojne spilje i jame, a za sada se najdubljom smatra spilja Bedara s istraženom duljinom većom od 1020 m i dubinom od oko 113 m, dok se najduljom za sada smatra spilja Provala s topografskim snimkama 1862 metara. Jedan od zaljubljenika u taj kraj je i fotograf Romeo Ibrišević kojeg ljubav prema prirodi često odvede u istraživanja. Na jednom od posljednjih je snimio kako je spilja Provala zaštićena od provala kako bi Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje spriječio znatiželjnike da uđu na vlastitu štetu, kao i na štetu prirode, no u blizini je dovoljno mjesta koja možete istražiti i uživati u svim njenim ljepotama. 

Nastala iz protesta: Malena republika koja je proglasila neovisnost jer nije htjela prihvatiti novi zakon Whangamomone - 3 Whangamomone - 2 Whangamomone - 1 +0 Whangamomone

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju