Naravno, sve je svakim danom ionako sve skuplje, a sama Skandinavija, nikad nije ni bila jeftina. Ipak, tko je dovoljno spretan i dobro isplanira put, i ovaj prilično „skupasti“ poluotok može obići bez bankrota. Kako? Saznajte u sljedećim redovima…

Besplatne stvari

Mnogo aktivnosti u Skandinaviji ne koštaju apsolutno ništa. Razna skloništa, kolibe i ognjišta su posvuda, slobodno dostupni svima, a na kampiranje se također gleda blagonaklono i moguće je besplatno izvan službenih kampova.

U Kopenhagenu možete besplatno voziti kajak, pod uvjetom da skupljate smeće dok se vozite. Također, i za famoznu polarnu svjetlost ne morate platiti ništa. Po cijeloj Skandinaviji polarna svjetlost dostupna je besplatno. Sve što trebate učiniti je provjeriti vjerojatnost solarne aktivnosti (postoji mnogo besplatnih aplikacija) i izaći van noću, po mogućnosti na visoku točku.

Također, volontiranje je značajna stvar u Skandinaviji. U zamjenu za smještaj i hranu, mogli biste kuhati za obitelj, bojati farmu ili možda čuvati konje (ni mužnja krava nije nemoguća). Uglavnom, i u skupoj Skandinaviji u stvarima je moguće uživati – džabe.

Transport

Vjerojatno znate da u većim gradovima možete nabaviti karticu koja vam omogućuje više pogodnosti odjednom. Glavna njena odlika je neograničeni prijevoz gradom u određenom vremenskom razdoblju, no tu su i neki drugi benefiti. Tako svi koji ulože u „Oslo Pass“ (cijena od 40 eura za 24 sata) dobivaju besplatni javni prijevoz, ulaz u muzeje i galerije, te popuste u brojnim restoranima i kafićima.

Istu stvar garantira i nešto skuplji „Discover Copenhagen Card“, koji će vas besplatno uvesti u Vikinški muzej i srednjovjekovnu katedralu. Naravno, sličnu karticu naći ćete i u prijestolnici Švedske – Stockholmu. A kad je riječ o transportu, nezaobilazni su i bicikli, koji su na sjeveru obožavani. Ako vam je okretanje pedala teško i niste u formi, a želite prebaciti priličan broj kilometara, električni bicikli široko su dostupni.

Smještaj

Kako smo već spomenuli, kampiranje je moguće gotovo svugdje. Primjerice, u Danskoj postoji više od tisuću besplatnih lokacija za kampiranje, u Norveškoj je bitno da ste prilikom kampiranja udaljeni najmanje 200 metara od nečije kuće ili objekta, dok švedski jezik poznaje pojam allemansratten. I ne samo da ga poznaje, već je ugrađen u ustav, a upravo on garantira pravo na besplatno kampiranje, bilo gdje, dok god je 70 metara od nečije kuće.

Hrana i piće

Da, kad su hrana i piće u pitanju, tj. njihova konzumacija negdje vani, skandinavske zemlje uvijek su među najskupljima na planeti. Ipak, može se i pojesti bez proglašenja bankrota. U Švedskoj obavezno potražite mjesta koja nude dnevne menije, jer ćete za 10 – 15 eura dobiti predjelo, glavno jelo i desert. U Danskoj provirite na razne tržnice, dok u Norveškoj je možda najbolja opcija, kupnja namirnica u supermarketu.

Jedinstvena Norveška: 7 zanimljivosti o zemlji na sjeveru Starog Kontinenta Norveška - 1 Oslo Norveška - 2 +1 Norveška cesta Atlantic Ocean Road

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju