Mödlareuth je malo selo na granici između njemačke savezne države Bavarske i pokrajine Tiringije u središnjem dijelu zemlje. Ono ima tek jednu gostionicu i 18 kuća u kojima živi pedesetak stanovnika. Unatoč tome, ovo selo svake godine posjećuje nekoliko desetaka tisuća turista.

Razlog za to skriva se u činjenici što je Mödlareuth bio dio granice između istoka i zapada Njemačke, odnosno između Njemačke Demokratske Republike i Zapadne Njemačke. I danas se može vidjeti dio zida koji je dijelio selo na dva dijela i dvije države. Zapravo, cijelo je selo svojevrsni muzej na otvorenom koji svjedoči prošlost ovoga kraja.

Berlin Putovanja S one strane zida: Kako izgleda mračna strana Berlina?

U periodu od 1949. do 1990. godine bio je podijeljen na sjeverni "komunistički" i južni "demokratski“ dio. S obzirom na to da ga je zid dijelio na dva dijela i dvije države, Mödlareuth se često naziva i Mali Berlin, bez obzira na to što je od glavnog grada udaljen otprilike 250 kilometara.

Danas je ova turistička atrakcija u nadležnosti dviju različitih općina: tiringijski je dio pod nadzorom Gefalla, a bavarski pod Töpenom. Posjetitelji slobodno prolaze sjevernim i južnim dijelom sela, no primjećuju velike razlike. Primjerice, Mödlareuth ima dva poštanska broja, dva različita glasačka mjesta, a mještani šalju djecu u različite škole.

Skriven u centru Zagreba: Jeste li vidjeli blok Berlinskog zida u metropoli? Berlinski zid - 3 Berlinski zid - 1 +0 Berlinski zid - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju