Grad koji je gotovo pola stoljeća bio podijeljen na istočni i zapadni, grad čiji je Zid dijelio stanovnike punih 28 godina, danas je sjajno mjesto za zabavu, kulturu, ali i povijest. Ovaj put vrijeme je da upoznate mračnu stranu njemačke prijestolnice.

Više od 40 godina, zloglasna istočnonjemačka tajna služba Stasi špijunirala je svoje građane (ako još niste, pogledajte sjajni film „Život drugih“). Srećom, već dugo, dugo godina, ljudi žive slobodno, ali ostavština tog vremena i dalje je dijelom sačuvana.



Ako želite osjetiti djelić života s „one strane zida“, posjetite sjedište Stasija, danas pretvoreno u DDR muzej. Ovdje ćete doznati sve o životu u Istočnoj Njemačkoj, moći vidjeti kako su se provodili slobodni dani, što se gledalo na televiziji i koje su se novine čitale, ali i bar na trenutak iskusiti zatvorsku ćeliju. Za sve ljubitelje povijesti taj interaktivni muzej nezaobilazno je mjesto.

Berlin Berlin (Foto: Thinkstock/Guliver)

Nakon obilaska muzeja vrijeme je za „Checkpoint Charlie“, koji je nekad služio kao točka iz koje se prelazilo s istoka na zapad i obratno. Checkpoint je i dan-danas očuvan, samo što na njemu, naravno, nema pravih vojnika, ali ima uvijek onih koji glume vojnike i tako čuvaju stari „običaj“. Odmah do checkpointa nalazi se i muzej, no nije nužno da zavirite i u njega, već krenite šetati uza zid čiji su veliki dijelovi još očuvani.

Nakon zida vrijeme je za povratak u doba vladavine nacizma. Na mjestu nekadašnjeg sjedišta Gestapa, smjestio se besplatni muzej nazvan Topografija terora. Da odmah upozorimo, muzej je i više nego šokantan i podsjetnik je kako se nikad ništa slično više ne smije ponoviti.



Poslije strahota nacističkog režima prošećite do obližnjeg spomenika žrtvama holokausta. Napravljen je od preko 2 tisuće kamenih blokova različite veličine i izaziva strahopoštovanje, a vi nemojte samo biti jedni od onih turista koji na ovom mjestu okidaju - selfie

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju