• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #kamo na izlet

Savršeni izlet na sat vremena od Zagreba: Mjesta na kojima se vrijedi zaustaviti u Hrvatskom zagorju

Iako nije tako razvikano poput Istre ili Dalmacije, Hrvatsko zagorje vrvi marljivim ljudima koji domaćom, ali sve modernijom pričom privlače sve one koji su željni fine hrane i vina po prijateljskim cijenama...

Nika Borovac 26.10.2020 15:03 komentari
viber Created with Sketch.
Vuglec breg
Vuglec breg (Foto:Nika Borovac)

Galerija Slivonja 31 Slivonja 31 Slivonja 31 Slivonja 31

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Čokoladne kocke Savršenstvo bez mane Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom

 Veseli domaćini, prijateljske cijene, domaća kuhinja i kapljica na svakom koraku više su i nego dobri razlozi za posjet brežuljkastom Zagorju. Uzmemo li u obzir i dvorce poput Trakošćana, Velikog Tabora, Miljane, Bežanca ili Oršića, kao i priče o vilama i legende koje raspiruju maštu, na sjeveru Hrvatske se doista ima što za raditi – i to u nastavcima.

Između Martinja i Vincekova svaki dan je dobar povod za istraživanje prirode, kleti, toplica i agroturizama koji godinu za godinom rade na svojoj ponudi stvarajući slagalicu užitka.

Incredible tours nas je odveo na jednodnevnu avanturu po mjestima gdje nastaje izvrsno vino i domaća hrana, a obišli smo i najpoznatiju privatnu mljekaru Zagorja, Veroniku, gdje smo imali priliku zaviriti kako nastaju mliječni proizvodi. No krenimo redom. 

Slivonja Slivonja (Foto: Nika Borovac)

Kuća zagorskog purana i neodoljivog patlidžana

Prva stanica na našem putovanju idiličnim krajem bilo je domaćinstvo obitelji Slivonja iz Slivonja Jarka kod Krapinskih Toplica. Gospođa Slivonja sa svojom obitelji se bavi uzgojem autohtone zagorske purane već pola stoljeća. Nešto prodaju, nešto poklone, a najviše je zainteresiranih oko blagdana.

Sivi soj purana obitelji Slivonja neumorno osvaja nagrade, a nosi i oznaku „Puran zagorskih brega“, što znači da se purani uzgajaju na tradicionalan način: slobodno se vrzmaju na otvorenom, hrane domaćim kukuruzom, koprivom i stolisnikom, kao i drugim „poslasticama“ kako bi bili veliki i jaki. Prema propisima, odlučeno je da svaki puran mora imati dovoljno mjesta za slobodno kretanje.

U uzgoju purana, ali i pripremi domaćih specijaliteta, sudjeluje cijela obitelj, a samo komadić onoga što znaju dočekalo nas je na njihovom stolu. Ajvar tako ukusan i kremast da bismo uz domaći kruh bez problema mogli potamaniti teglicu ili dvije, sočne bučnice i štrukle, domaći sirevi i pravo iznenađenje – ukiseljeni patlidžan (nešto savršeno!) dostojni su gozbe u kakvom restoranu.

Ne treba zaboraviti niti na jabučnicu koja skriva esenciju rumenih debeljuca, kao niti domaće rakije u kojima se čuvaju okusi i mirisi kraja. Bez obzira na to što znaju, obitelj Slivonja se ne hvali nego skromno pušta da tanjuri i čaše govore umjesto njih, opravdavajući činjenicu kako se bajka na dlanu nalazi na manje od sat vremena od Zagreba.

Vuglec breg Vuglec breg (Foto: Nika Borovac)

Breg iz bajke

A nastavak bajke za sva osjetila čeka i nešto dalje, na jednom od najuređenijih brega u Zagorju – Vuglecu. Kućice kao iz Ivice i Marice, doduše ne od slatkiša nego drveta, razasute u zelenilu s pogledom na zelene valove Zagorja, ljupko selo Škarićevo i vinograde, mame da se u njima izoliramo dok ne iščezne koronavirus.

Doista, na Vuglec bregu problemi kao da ne postoje. Pogotovo u hiži Imbra, staroj zagorskoj kleti u kojoj se nekoć čuvalo vino, a danas gušta u privatnoj sauni, terasi s drvenim ležaljkama i vanjskim tušem, te hidromasažnom bazenu u kojem se kupa i kad vani zahladi. I druge kućice, poput Mice, Jane i Laca građene su u duhu vremena prošlog stoljeća, u rustikalnom stilu.

A kako drukčije nazdraviti slobodnom danu i bijegu od problema nego pjenušcem? Vinsku priču Vuglec breg započeo je prije 17 godina, a vina i pjenušci u kojima se čuva naslijeđe terroira nastaju od grožda s južnih padina brega, na oko 4 hektara površine.

„Posjetitelji, u bilo koje doba godine, mogu uživati u obilasku i šetnji kroz vinograd, a svake jeseni su dobrodošli u berbi grožđa te druženju s domaćinima. Nikako nemojte napustiti Vuglec Breg, a da niste posjetili našu vinariju. Ispričat ćemo vam kako je koje vino nastalo te vas prepustiti uživanju u degustaciji pjenušaca proizvedenih klasičnom „šampanjskom“ metodom. Uz pjenušce ćete kušati i naša bijela i crvena vina: chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon“, otkrivaju vlasnici. 

Njihova vina degustiraju se i u restoranu, sljubljuju s domaćim jelima za koja se namirnice kupuj od malih proizvođača.

Priznanja Michelin BiB Gourmanda i Gault Millaua potvrđuju da se u Vuglec bregu doista fino kuha, a o izvrsnim juhama, pečenjima s mlincima i štruklama šuška se nakon svakog posjeta - kako na društvenim mrežama, tako i u društvu gurmana.

Teletina, janjetina, patka i purica s mlincima te razne vrste domaćeg kruha neki su od klasika, a uživa se ondje u puževima zapečenima s maslacem i začinskim biljem, pohanim ili pečenim žabljim krakovima. Odlučite li se za kakav specijalitet iz krušne peći, dobro je unaprijed se naručiti.

Redovit gost Vuglec brega je i Matija Gulija iz Zebrana, jedan od četiri proizvođača mlinaca koji imaju zagorski certifikat. On nam je ispričao da se mlinci kod njih rade samo od brašna, vode i soli, bez umjetnih dodataka i bojila te zatim peku na ploči. Sve se radi ručno osim što tijesto može mijesiti mikser.

Vina Zdolc Vina Zdolc (Foto: Nika Borovac)

Eko vina iz najljepše kušaonice

Usudili bismo se reći, jedna od najljepših kušaonica u Zagorju čeka u Klenicama kraj Pregrade gdje se priča stara preko sto godina ispisuje s koljena na koljeno. Kako potvrđuje vinar Robert Zdolc, bez ljubavi nema iskrenih vina. Jer kako drukčije objasniti duži put kojim su odlučili krenuti kako bi napravili najbolje od onoga što im zemlja može dati.

Umjesto strojeva rade marljive ruke, ne koriste se mineralna umjetna gnojiva, insekticid niti pesticidi koji nisu dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji. Obitelj Zdolc uz vinovu lozu živi cijelu godinu, bez odmora.

„Posebna pažnja posvećuje se mikrobiologiji mošta i mladih vina, te fermentaciji koja je dirigirana na niskim temperaturama. Time postižemo da sve mirisne note i arome iz grožđa i mošta budu sačuvane u budućem vinu. Kod procesa dozrijevanja vina vraćamo se tradiciji - hrastovim drvenim bačvama“, kažu.

I doista, fina aromatika što se oslobađa kad zavrtimo čaše konkretnih, skladnih vina decentne mineralnosti, koja mogu ispričati puno više od svježine, Robertov su ponos, u kojem ne nedostaje poetike.

I hrvatski pjesnik Janko Leskovar iz Pregrade upravo je na tim položajima crpio inspiraciju.

"Ovamo doći, otvoriti vrata klijeti, pak pri pragu, otkud puca vidik na stotine zagorskih brežuljaka, sjesti na izvrnute škafice, izvaditi sira i kruha, a u čaše utočiti svježega, iskrećeg se vina", pisao je Leskovar u Propalim dvorima.

Navratite li kod Zdolca uz obilazak podruma, u pravom domaćem ambijentu zagorske kleti možete istražiti sve čari pinota sivog, sauvignona i graševine, uz domaći sir.

Sokol Hrvatskog zagorja

Podno Cesargrada kraj Klanjca živi i radi čuvar autohtonih zagorskih sorti, Zvonko Sever. Još uvijek je premalo vinara koji se odlučuju na starinske sorte i otrgnuti ih od zaborava jer često daju manji urod od onih razvikanijih i teže ih je uzgojiti. No ima nade za krapinsku belinu koja je rasla još na brajdi Ljudevita Gaja ili pak sokola o kojem su se brinuli klanječki franjevci podno Cesargrada prije stotina godina.

Između chardonnayja, sauvignona, graševine, sivog pinota te rajnskog rizlinga, severski sokol ima počasno mjesto. Moćno vino s višim alkoholima uspoređuje se s alzaških tramincima – iako nešto nježnije aromatike.

Odvede li vas put preko brežuljaka do vinarije Sever obavezno pustite sokola da se oslobodi u čaši i pokaže put prema nekim prošlim vremenima koja su zapisana u kodu ovog kraja.

Želite li upoznati čari Zagorja javiti se možete i agenciji Incredible tours koja organizira izlete prema željama hedonista, zaljubljenika u povijest i kulturu ili pak aktivnosti poput vožnje quadovima, biciklima ili jahanje - samo pazite, kad se jednom navučete poželjet ćete se vratiti... 

  • #kamo na izlet
  • #vuglec breg
  • #sever
  • #zdolc puran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
oglasio se GONG, HND, vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Venezuela priprema gerilski odgovor u slučaju američkog napada
gerilski stil
Spremaju se za rat s jednom od najjačih vojski svijeta: "Na agresiju ćemo odgovoriti jedinstvom"
show
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Simona Mijoković i Ante Gotovac postali su baka i djed
''ušla je u jednu zajednicu''
Simona Mijoković potvrdila da je postala baka, njezina kći rodila je s 18 godina: ''Gabriela je otišla od nas''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
Ne ignorirajte ih!
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
sport
Hrvatska protiv Srbije na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Policija zabranila posjet gledateljima
UEFA odredila
Hrvatska protiv Srbije na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Policija zabranila posjet gledateljima
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
KUMOVI
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
putovanja
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Keight Hotel Opatija
Taman za vikend

Bajna destinacija za izlet: Opatija zove na uživanje u čokoladi, adventu i najvećem unutarnjem bazenu u gradu

Bez obzira na to jeste li gost hotela, ili ne, nedjeljom možete svratiti na poseban ručak u restoran Pierrot, istražiti ponudu koja se temelji na lokalnim sastojcima te napuniti baterije za istraživanje predivne Opatije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Željeznička postaja Čakovec-Buzovec - 4 Putovanja
    Atrakcija

    Stanica koja mami osmijehe putnika: Je li ovo najljepša željeznička postaja u Hrvatskoj?

  • Keight Hotel Opatija Putovanja
    Taman za vikend

    Bajna destinacija za izlet: Opatija zove na uživanje u čokoladi, adventu i najvećem unutarnjem bazenu u gradu

  • Cerkniško jezero u Sloveniji - 2 Putovanja
    Cerkniško jezero

    Sad ga ima, sad ga nema: Čudesno jezero u Sloveniji koje nestaje i iznova se pojavljuje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close