Rakotz, Kromlau, Njemačka
Ovaj se most savršeno sjedinio s prirodom. Sam most i kamen od kojeg je napravljen izgledaju kao da se ovdje nalaze od pamtivijeka. Ničime se ne može naslutiti da most i nije toliko star.

Langkawi Sky, Malezija
Arhitekt Mayur Kanaiya učinio je od ovog 125 metara visećeg mosta pravo malo remek djelo. Most spaja vrh planine Gunung Mat Cincang i otok Langkawi. Posebnost leži u tome što je vijugav. Na početku mosta napravljen je vidikovac s kojeg se pruža veličanstven pogled na šumu i gdje čovjek dobiva osjećaj da je dio prirode.

Most od korijena, Cherrapunji, Indija
Umjesto od cigle, željeza ili betona, stanovnici Cherrapunjija grade mostove od korijenja drveća. Živog drveća. Davno su već pripadnici plemena War-Khasis naučili kako natjerati korijenje fikusa da raste u određenom smjeru, koristeći bambusove štapove kao potporu. Neki od tih mostova su dugački i preko 30 metara, i mogu nositi težinu 50 odraslih muškaraca.

Fort de Roovere, Halsteren, Nizozemska
Gdje drugdje možete naći most koji ide ispod razine mora osim u Nizozemskoj. Ovaj most osmislio je student arhitekture Wu Zhuoyi.  Most je napravljen kao svojevrsna brana koja s bočnih strana betonskim blokovima drži vodu, a između njih se može nesmetano prolaziti. Most je u potpunosti stopljen s prirodom i nemoguće ga je primijetiti s veće udaljenosti.

Akrobatski most, London
Ma kakvi pomični mostovi - ovo je pravi živi most! Ovaj 12 metara dugačak most naziva se još i kotrljajući most, a premošćuje Grand Union kanal. Sastoji se od osam sekcija koje se skupljaju u osmerokut. Svakog petka u podne most izvodi svoju akrobaciju pred zadivljenim mnoštvom kako bi propustio brod koji dolazi.

Shaharah, Jemen
Jednom prilikom je inženjer Achilleas Vortselas, svjetski poznat graditelj mostova, izjavio da ništa nije fascinantnije nego kameni most. Kameni mostovi često demonstriraju ljudsku čežnju da prevladaju prepreke koje priroda stavlja pred njih. Shaharah most u Jemenu je idealan primjer te čežnje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju