Neki vole pjenušac, neki šampanjac, a mi u redakciji nemamo ništa protiv boce dobrog Prosecca! Ovo vino s mjehurićima, prepuno je okusa, a dolazi iz regije Veneto na sjeveru Italije. Očito, ne volimo samo mi popiti Prosecco, već i gospoda iz UNESCA, koji su prije par dana pokrajinu Prosecco (nalazi se u regiji Veneto) uvrstili na listu zaštićene svjetske kulturne baštine!

Naravno, ne znači kako se i neka naša vina ne bi mogla naći na ovoj listi uz malo bolji marketing, ali sačekajmo, tko zna, možda plavac mali isto jednom dobije ovakvo laskavo priznanje... Uglavnom, područje koje je zaštitio UNESCO nalazi se između Conegliana i Valobbiadenea gdje se grožđe potrebno za izradu ovog pjenušavog vina uzgaja već stoljećima.

Prosecco Prosecco (Foto: Getty Images)

Iako se prosecco proizvodi i u nekim drugim dijelovima zemlje, samo ovo područje je završilo na popisu Svjetske baštine. Naime, prosecco proizveden uokolo Conegliana i Vaaldobiaddenna ima poseban okus, zahvaljujući složenoj geologiji područja. Krajolik karakteriziraju brda znana kao "ciglioni“, koji su zapravo travnate terase stvorene djelovanjem čovjeka, a vinogradi se mogu obrađivati – samo ručno.

Prosecco ćete u dućanima najčešće naći kao "frizzante“ vino (blago pjenušavo), a ukoliko nosi oznaku "spumante“, znači kako je vino više pjenušavo. Postotak alkohola kreće se oko 10 posto, tako da ako se opustite i "smažete“ bocu, i dalje ćete znati za sebe.

Prosecco Prosecco (Foto: Getty Images)

Također, ako se nađete u Italiji, posebno u regiji Veneto, nemojte reći domaćinu kako mu je "šampanjac“ dobar, jer su Talijani prilično ponosni na prosecco i ne gine vam strijeljanje pogledom. Kako biste izbjegli tu neugodnost, otpijte gutljaj ili dva, bacite lagani smiješak i uzviknite "ma che bello“!

Tko zna, ako domaćina dovoljno ganete, možda vam nastavi još točiti, a vjerujte, takav enološki izlet nešto je što se itekako isplati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju