Plimni bazeni Piscinas de Maré hit su svakoga ljeta u ribarskom mjestu Leça da Palmeira u općini Matosinhos u Portugalu. Ili je tako barem bilo do pandemije koronavirusa.

Riječ je o dvama umjetnim bazenima napravljenima od betona uz samu obalu Atlantskog oceana koji se pune slanom vodom te predstavljaju sjajno mjesto za kupanje i uživanje u morskim radostima.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Kakav zaron! Znate li u kojoj se europskoj zemlji nalazi najdublji bazen na svijetu?

Oba bazena – jedan manji za djecu i drugi veći za odrasle – okruženi su robusnim kamenjem i stijenama te su se savršeno uklopili u okolnu prirodu. Štoviše, pod određenim kutovima teško je reći gdje završava bazen, a gdje počinje Atlantski ocean.

Ostvariti taj savršeni spoj prirode i umjetnog bazena bila je jedna od glavnih želja arhitekta Alvara Siza Vieira koji je odgovorni krivac za njihov izgled i poziciju. Štoviše, plimni bazeni Leça da Palmeira jedan su od njegovih prvih zapaženijih radova zahvaljujući kojima se proslavio. Danas je Vieira jedan od najpoznatijih portugalskih arhitekata.

Sua Ocean Trench Zanimljivosti Raj na zemlji: Je li ovo najljepši bazen na svijetu?

Uz dva bazena napravljen je i kompleks sa svlačionicama koji su originalno dovršeni 1966. godine, a koji su međuvremenu renovirani.

Bazeni su obično otvoreni od srpnja do kraja rujna, a za ulazak se plaća ulaznica. Hoće li tako biti i ove godine ovisi o epidemiološkoj situaciji u državi. Sigurnost je, dakako, uvijek na prvom mjestu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju