Plimni bazeni Piscinas de Maré hit su svakoga ljeta u ribarskom mjestu Leça da Palmeira u općini Matosinhos u Portugalu. Ili je tako barem bilo do pandemije koronavirusa.

Riječ je o dvama umjetnim bazenima napravljenima od betona uz samu obalu Atlantskog oceana koji se pune slanom vodom te predstavljaju sjajno mjesto za kupanje i uživanje u morskim radostima.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Kakav zaron! Znate li u kojoj se europskoj zemlji nalazi najdublji bazen na svijetu?

Oba bazena – jedan manji za djecu i drugi veći za odrasle – okruženi su robusnim kamenjem i stijenama te su se savršeno uklopili u okolnu prirodu. Štoviše, pod određenim kutovima teško je reći gdje završava bazen, a gdje počinje Atlantski ocean.

Ostvariti taj savršeni spoj prirode i umjetnog bazena bila je jedna od glavnih želja arhitekta Alvara Siza Vieira koji je odgovorni krivac za njihov izgled i poziciju. Štoviše, plimni bazeni Leça da Palmeira jedan su od njegovih prvih zapaženijih radova zahvaljujući kojima se proslavio. Danas je Vieira jedan od najpoznatijih portugalskih arhitekata.

Samoa Zanimljivosti Raj na zemlji: Je li ovo najljepši bazen na svijetu?

Uz dva bazena napravljen je i kompleks sa svlačionicama koji su originalno dovršeni 1966. godine, a koji su međuvremenu renovirani.

Bazeni su obično otvoreni od srpnja do kraja rujna, a za ulazak se plaća ulaznica. Hoće li tako biti i ove godine ovisi o epidemiološkoj situaciji u državi. Sigurnost je, dakako, uvijek na prvom mjestu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju