Razmišljate li o putovanju na Novi Zeland, vjerojatno ćete morati pripaziti na budžet. Naime, ova tihooceanska otočna država slovi kao jedna od skupljih destinacija, ali uz malo truda i istraživanja možete smanjiti troškove cjelokupnog putovanja. Valuta na Novom Zelandu jest novozelandski dolar koji iznosi približno 4 i pol kune.

Troškovi života na Novom Zelandu

Želite li popiti kavu na Novom Zelandu, morate izdvojiti minimalno 23 kune, pivo ćete platiti 40-ak , a čašu vina 50 kuna. Cijene namirnica u dućanima također su veće nego u Hrvatskoj, npr. pola kilograma bijelog kruha i litra mlijeka stoje oko 20 kn, kilogram banana 14, a kilogram piletine 60-ak kuna. Prosječna cijena obroka u jeftinom restoranu je 80-ak kuna, a u skupljem cijena jela od 3 slijeda je oko 200 kuna. Više o prosječnim cijenama možete doznati na internetskoj stranici koja izračunava prosječne troškove.

Mislite li da je javni prijevoz jeftin?

Mjesečna karta za javni prijevoz iznosi oko 700 kuna, a jednosmjerna karta je oko 15 kuna. Putovanje taksijem od npr. 5 kilometara novozelandskim putovima iznosit će 80-ak kuna. Naravno, možete iznajmiti auto i benzin plaćati po cijeni od 8 i pol kuna (za što morate imati položenu i novozelandsku vozačku dozvolu), a uvijek imate opciju razgledati dijelove Novog Zelanda na 2 kotača iznajmivši bicikl.

Kako doći do Novog Zelanda?

Cijene avionskih karata ovise o mnogo čimbenika, poput mjesta polazišta ili razdoblja u godini. Karte su jeftinije polazite li iz npr. iz Beča ili Londona, nego iz Zagreba. Budući da je za London moguće nabaviti povratne karte od četrdesetak eura, razmislite o odlasku prvo u London, zatim iz Londona u Auckland, Novi Zeland. Otamo se najjeftinije povratne karte mogu uloviti po 550 eura, dok iz Zagreba tek od 1000 eura naviše. Ako vam odgovara neka bliža destinacija, karte iz Beča mogu se naći po 850 eura naviše, a iz Budimpešte po 720 eura. U svakom slučaju računajte na presjedanja.

Iako je Novi Zeland poprilično skupa destinacija, njezin se očaravajući krajolik zasigurno isplati posjetiti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju