Grčka, kao jedno od kolijevki europske civilizacije prepuna je povijesti, pa svi zaljubljenici u mitologiju, helenski svijet i slično u njoj definitivno uživaju. Arheoloških nalazišta također ima „mali milijun“, a mi predstavljamo jedno takvo...

Veličanstveno arheološko nalazište Phaistos je mjesto gdje je stotinama godina stajala impozantna palača s pogledom na Mediteran. Možda nije toliko poznata kao palača u Knosu, ali je bila žarišna točka u dugoj i slavnoj povijesti Krete.

To je druga po veličini kretska palača koju je utemeljio legendarni kralj Minos iz Knosa, ali nije okrenuta prema kopnu Peloponeza, već prema jugu, točnije prema Mediteranu. Palača, smještena u seizmički aktivnoj zoni, dvaput je obnavljana nakon što je prvi put izgrađena u kasnom brončanom dobu.

Phaistos - 2 Phaistos - 2 (Foto: Getty Images)

Kasnije je raskošni grad, za koji arheolozi vjeruju da je pripadao, tragično uništio obližnji minojski narod poznat kao Gortinjani. Smješteno 62 kilometra od Herakliona na Kreti, nalazište iz brončanog doba nalazi se na periferiji današnjeg grada Faistosa.

Za razliku od poznatijeg i posjećenijeg mjesta Knosa, koje svake godine posjećuju tisuće posjetitelja, do Phaistosa je teže doći. Do njega se dolazi velikim stepenicama; ali njegova planinska postojanost, s veličanstvenim pogledom na Mediteran, posebno je impresivna zbog svog položaja. Velika stubišta u Phaistosu nagovještavaju njegovu nekadašnju veličinu. Postoje i dokazi o amfiteatru, a mjesta koja su se koristila za vjerske rituale još uvijek su vidljiva. Posjetitelji Phaistosa još uvijek mogu uživati u pogledu s njegovih dvorišta i terasa.

Prva naselja u Phaistosu datiraju iz kasnog neolitika, otprilike 4 tisuće godina prije nove ere, dok je prva palača u Phaistosu izgrađena otprilike 2300 godina kasnije.
Izvornu palaču u Phaistosu, koja datira iz srednjeg brončanog doba, uništio je isti potres koji je oštetio ili uništio i druge palače na Kreti, uključujući spektakularnu palaču u Knosu. Međutim, kao što se dogodilo u palači Zominthos i mnogim drugim mjestima, nove strukture su ponovno izgrađene na ruševinama starih u Phaistosu.

Phaistos - 1 Phaistos - 1 (Foto: Getty Images)

Također, jedan od najznamenitijih artefakata u grčkoj povijesti pronađen je u Phaistosu 1908., kada je Luigi Pernier, talijanski arheolog i akademik koji je surađivao s Talijanskom školom arheologije u Ateni, otkrio Phaistos disk u podrumu u najsjevernijim ruševinama palače. kompleks.

Disk sadrži simbole utisnute u glinu, a njegovo hijeroglifsko pismo datirano je između 1950. i 1400. prije nove ere. Jedan je od najupečatljivijih izložaka u Arheološkom muzeju Heraklion, ali većina akademskih pokušaja dešifriranja natpisa na disku imala je razočaravajuće rezultate; općenito je mišljenje kako je potrebno više ovakvih diskova da bi se moglo objasniti što na njima piše.

Neobična musaka: Recept za jednostavno grčko jelo s patlidžanima koje su bogovi obožavali Grčka musaka Grčka musaka Grčka musaka +10 Grčka musaka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju