Doboš torta je popularni mađarski desert koji se priprema za posebne prilike.
Sastavljen je od šest slojeva biskvita, čokoladne kreme s maslacem i karamele. Izgled ove torte nadahnuo je stvaranje kolača Mađarica koja se u Hrvatskoj rado priprema za blagdane.
Doboš torta ime je dobila po svojem izumitelju Jozsefu C. Dobosu. Ovaj vlasnik delikatesama u Budimpešti je krajem 1800-ih godina prošlog stoljeća tragao za desertom produljene svježine jer su tehnike hlađenja slastica bile vrlo ograničene.
Osmislio je tortu čiji se rubovi oblažu nasjeckanim orašastim plodovima, a preko vrha se prelijeva karamela kako bi spriječilo isušivanje biskvita.
Doboš torta - sastojci:
Za biskvit:
- 275 g šećera u prahu
- 120 g brašna
- 6 jaja
- 1 čajna žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Za kremu:
- 300 g tamne čokolade
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 4 jaja
- 1 žlica kakao praha
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Za glazuru:
- 150 g šećera
- 45 ml vode
- 30 ml limunova soka
Doboš torta - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite jedan ili više kalupa za torte promjera 20 centimetara i odrežite šest papira za pečenje te ih stavite po strani.
- Napravite biskvit za torte: razdvojite bjelanjke od žumanjaka. U velikoj zdjeli pretvorite bjelanjke u snijeg i stavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, polovicu šećera i ekstrakt vanilije. Miksajte žumanjke dok se smjesa ne zgusne – oko tri do pet minuta. U žumanjke dodajte dio bjelanjaka, ostatak šećera i brašno. Nastavite miksati smjesu dok se sastojci ne povežu. Ostatak bjelanjaka ručno umiješajte u smjesu.
- Svaki od šest slojeva biskvita trebaju biti ispečeni zasebno. Podijelite smjesu na šest dijelova i ispecite u više kalupa odjednom – ili jedan po jedan. Svaki sloj peče se oko sedam minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Pustite da se biskviti ohlade do kraja.
- Napravite kremu: na pari rastopite čokoladu. Pomiješajte je s omekšanim maslacem u mikseru. Na pari istucite jaja i šećer u laganu smjesu. Uklonite smjesu s vatre nakon otprilike pet minuta, dodajte u nju ekstrakt vanilije i nastavite sve zajedno miješati dok se ista na ohladi. Pomiješajte zajedno dvije smjese kako biste dobili kremu za Doboš tortu. Na kraju u nju umiješajte i kakao prah.
- Kremu premažite preko pet ispečenih i ohlađenih komada biskvita, te njome premažite rubove torte. Najatraktivniji komad biskvita ostavite sa strane – za vrh torte. Stavite tortu u hladnjak u nekoliko sati da se stisne.
- Napravite glazuru: Najljepši komad biskvita položite na papir za pečenje. U loncu pomiješajte šećer, vodu i limunov sok i zagrijte na štednjaku. Miješajte smjesu dok se šećer ne rastopi i ne pretvori u karamelu. Pažljivo prelijte vruću karamelu preko gornjeg sloja biskvita. Prije nego što karamela¬¬ počne stvrdnjavati narežite sloj na šest od 10 trokuta. Ovim trokutima ukrasite tortu. Narezane komadiće lješnjaka po želji dodaje na rub torte.
- Ohladite tortu prije posluživanja. Dobar tek!
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa +3