Doboš torta je popularni mađarski desert koji se priprema za posebne prilike.

Sastavljen je od šest slojeva biskvita, čokoladne kreme s maslacem i karamele. Izgled ove torte nadahnuo je stvaranje kolača Mađarica koja se u Hrvatskoj rado priprema za blagdane.

Doboš torta ime je dobila po svojem izumitelju Jozsefu C. Dobosu. Ovaj vlasnik delikatesama u Budimpešti je krajem 1800-ih godina prošlog stoljeća tragao za desertom produljene svježine jer su tehnike hlađenja slastica bile vrlo ograničene.

Osmislio je tortu čiji se rubovi oblažu nasjeckanim orašastim plodovima, a preko vrha se prelijeva karamela kako bi spriječilo isušivanje biskvita.

Doboš torta - sastojci:

Za biskvit:

  • 275 g šećera u prahu
  • 120 g brašna
  • 6 jaja
  • 1 čajna žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 300 g tamne čokolade
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 4 jaja
  • 1 žlica kakao praha
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Za glazuru:

  • 150 g šećera
  • 45 ml vode
  • 30 ml limunova soka

Doboš torta - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite jedan ili više kalupa za torte promjera 20 centimetara i odrežite šest papira za pečenje te ih stavite po strani.
  2. Napravite biskvit za torte: razdvojite bjelanjke od žumanjaka. U velikoj zdjeli pretvorite bjelanjke u snijeg i stavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, polovicu šećera i ekstrakt vanilije. Miksajte žumanjke dok se smjesa ne zgusne – oko tri do pet minuta. U žumanjke dodajte dio bjelanjaka, ostatak šećera i brašno. Nastavite miksati smjesu dok se sastojci ne povežu. Ostatak bjelanjaka ručno umiješajte u smjesu.
  3. Svaki od šest slojeva biskvita trebaju biti ispečeni zasebno. Podijelite smjesu na šest dijelova i ispecite u više kalupa odjednom – ili jedan po jedan. Svaki sloj peče se oko sedam minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Pustite da se biskviti ohlade do kraja.
  4. Napravite kremu: na pari rastopite čokoladu. Pomiješajte je s omekšanim maslacem u mikseru. Na pari istucite jaja i šećer u laganu smjesu. Uklonite smjesu s vatre nakon otprilike pet minuta, dodajte u nju ekstrakt vanilije i nastavite sve zajedno miješati dok se ista na ohladi. Pomiješajte zajedno dvije smjese kako biste dobili kremu za Doboš tortu. Na kraju u nju umiješajte i kakao prah.
  5. Kremu premažite preko pet ispečenih i ohlađenih komada biskvita, te njome premažite rubove torte. Najatraktivniji komad biskvita ostavite sa strane – za vrh torte. Stavite tortu u hladnjak u nekoliko sati da se stisne.
  6. Napravite glazuru: Najljepši komad biskvita položite na papir za pečenje. U loncu pomiješajte šećer, vodu i limunov sok i zagrijte na štednjaku. Miješajte smjesu dok se šećer ne rastopi i ne pretvori u karamelu. Pažljivo prelijte vruću karamelu preko gornjeg sloja biskvita. Prije nego što karamela¬¬ počne stvrdnjavati narežite sloj na šest od 10 trokuta. Ovim trokutima ukrasite tortu. Narezane komadiće lješnjaka po želji dodaje na rub torte.
  7. Ohladite tortu prije posluživanja. Dobar tek!

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Blagdanski deserti - 2 Torta od sira s limoncellom Torta +3 Raspucanci s limunom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju