U Grčkoj bez prave i ukusne musake koja će okrijepiti svakoga za stolom nema velikog obiteljskog okupljanja ili bilo kakve proslave. Musaka je za Grke on što su lazanje Talijanima, jelo na koje je ponosna svaka grčka mama ili lokalna taverna koja poslužuje tradicionalnu hranu. Ono što grčku musaku čini posebnom su red patlidžana, red mljevenog mesa i umak bešamel, koji zajedno tvore savršen spoj okusa koji će u hladnijim, jesenskim danima biti prava okrepa.

Toliko su ponosni na svoje jelo da mu Grci često tepaju kako su bogovi na svojim gozbama jeli upravo musaku. Teško možemo na takvo što ostati ravnodušni, pa ovom narodu koji obožava slavlja i veselje vjerujemo da su Zeus, Posejdon, Atena ili Hera upravo slaveći svoje pobjede nagrađivali i nepce slasnim okusima koji su kroz godine postali popularni i izvan granica Grčke.

Grčka musaka Grčka musaka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

U prvim kuharicama musaka se spominje pod nazivom magmuma, a ono što grčku verziju ovog jela čini posebnom, osim patlidžana, je i umak bešamel, koji se radi od maslaca, brašna i mlijeka ili kiselog vrhnja. U tradicionalnoj recepturi spominje se mljeveno janjeće meso jer su, navodno, grčki junaci i ratnici obožavali upravo janjetinu, koju su u borbama krali onima protiv kojih su se borili.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Grčke, odlučili smo pripremiti musaku i kušati jelo koje je na njihovu stolu u centru pozornosti za vrijeme raznih slavlja. Za koje god mljeveno meso se odlučili kad pripremate musaku, nećete pogriješiti, a ima li onih kojima patlidžan nije omiljeno povrće, uz ovo će ga jelo zavoljeti. Ova grčka musaka jednostavno je jelo koje ćete obožavati, a zbog svoje jednostavnosti pripremati se može u svakoj prilici.

Grčka musaka Grčka musaka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – GRČKA MUSAKA

SASTOJCI:

  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 patlidžana
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • svežanj svježeg peršina
  • žličica soli
  • pola žličice papra
  • 100 g gaude

UMAK BEŠAMEL:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • muškatni oraščić
  • 50 ml mlijeka

PRIPREMA:

1. Operite povrće, patlidžane narežite na tanke ploške i posložite ih po plitkom tanjuru kako bi otpustili svoje sokove. Luk, mrkvu, peršin i češnjak nasjeckajte na sitno.

2. U posudu stavite mljeveno meso i kuhačom ga usitnite pa dodajte prethodno nasjeckano povrće, sol i papar. Sve zajedno promiješajte i ostavite 15 minuta da se okusi povrća i mljevenog mesa prožmu. Za to vrijeme pripremite bešamel.

3. Kod pripreme bešamela važno je da omjer maslaca i brašna bude 1:1. U dubljoj tavici otopite maslac i dodajte brašno. Lagano miješajte da brašno ne zagori. U umak dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Pričekajte da se umak zgusne pa dodajte sol i papar te naribajte malo muškatnog oraščića. Sve zajedno za kraj dobro promiješajte.

4. U posudu u kojoj će se peći musaka na dno poredajte prvi sloj patlidžana, nakon toga dodajte sloj ranije pripremljenog mljevenog mesa i sve zalijte bešamelom. Ponovite postupak za još jedan sloj musake.

Grčka musaka Grčka musaka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

5. Na kraju pripreme musake sloj završite patlidžanima, dodajte bešamel i naribajte gaudu. Musaku pecite na 200 stupnjeva oko 40 – 50 minuta, dok se sir ne rastopi i ne poprimi zlatnožutu boju. Uživajte u jelu koje su voljeli i grčki bogovi, dobar tek!

 

Dok se ne otisnemo u čarobnu Grčku, koja svojom bogatom poviješću i tradicijom mami uzdahe, sve okuse i mirise ove mediteranske zemlje možemo lako i jednostavno dovesti u svoj dom. U Lidlovu tjednu okusa Grčke od 17. do 23. listopada možemo pronaći sve ukusne delicije zbog kojih nećemo požaliti što još na ulicama Atene nismo posjetili tradicionalnu tavernu od koje cijela ulica miriše kao da se tamo goste i sami grčki bogovi.
 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju