Ljuljačka se definira kao viseća naprava za ljuljanje. I dok je ta naprava uglavnom nezaobilazni dio dječjih vrtića i parkova na otvorenom, postoje i mnogo opasnije varijante kojima se smiju koristiti samo odrasli pojedinci.

Obično su takve ljuljačke postavljene u gustim prašumama, na vrhovima brda ili pak zgrada te nerijetko zahtijevaju nošenje sigurnosnog remenja. Istovremeno, s njih puca spektakularan pogled na okolicu zbog čega privlače ljubitelje adrenalinskih aktivnosti.

Odabrali smo sedam takvih veličanstvenih destinacija diljem svijeta koje najhrabriji putnici stavljaju na svoje liste mjesta koje trebaju posjetiti barem jednom u životu.

Slika nije dostupna Putovanja Više od dva sata za samo osam kilometara: Je li ovo najopasnija cesta na svijetu?

Ljuljačka na kraju svijeta, Ekvador
Ljuljačka na kraju svijeta turistički je hit ekvadorskog gradića Banosa s koje puca spektakularni pogled na vulkan Tungurahua. Postavljena je na brdu uz kuću na stablu – La Casa Del arbol – koja se izdiže na 2600 metara nadmorske visine. Iako bi pad s ljuljačke vjerojatno značio sigurnu smrt, to ne obeshrabruje ovisnike o adrenalinu da sjednu na nju. Uostalom, kroz godine su pojačani sigurnosni protokoli kako biste mogli nesputano uživati u ljuljanju među oblacima.

Ljuljačka preko ruba, Amsterdam
Preko ruba ime je najviše europske ljuljačke koja se izdiže na 100 metara visine u sklopu zgrade A'Dam u Amsterdamu. S ove ljuljačke posjetitelji mogu uživati u panoramskom pogledu na glavni grad Nizozemske, njegove slavne kanale i druge turističke posebnosti.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Ulaz zabranjen: Ruski grad koji skriva psihodelični rudnik u kojem vrebaju brojne opasnosti

Ljuljačka u tematskom parku Wansheng Ordovician, Kina
Ljuljačka visoka 21 metara koja je zakačena za liticu jedna je od adrenalinskih atrakcija tematskog parka Wansheng Ordovician u Kini. Zbog raznih opasnosti park je jedno vrijeme bio zatvoren, a lokalne su vlasti morale povećati sigurnosne protokole u njemu.

Ljuljačka u parku Bernal Heights, San Francisco

Ljuljačka na brdu u Bernal Heightsu toliko je popularna, da obično postoji red za ljuljanje – kako zbog prekrasnog pogleda na San Francisco, ali i zbog želje da se snimi upečatljiva fotografija za društvene mreže. Lokalne vlasti povremeno znaju presjeći špagu koja drži ljuljačku obješenu uz stablo kako bi spriječili ljude da se izlažu opasnosti, no ona se opet u nekom trenutku pojavi na stablu.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Ubojiti makadam: Suludo opasna cesta na kojoj se trenutak nepažnje kažnjava

Ljuljačka Hjørundfjord, Norveška
U zabačenom seocu Trandal u Norveškoj nalazi se jedna od najljepših ljuljački na svijetu – Hjørundfjord koja je dobila ime prema istoimenom fjordu. Ili je to barem mišljenje australskog magazina Luxzry Escapes koji je ostao zapanjen iskustvom ljuljanja u netaknutoj prirodi.

Ljuljačka u Chiang Khanu, Tajland
Ova tajlandska ljuljačka postavljena je na vrhu maglovite planine koja pruža neponovljiv osjećaj lebdjenja među oblacima i gustim raslinjem.

Prašumske ljuljačke, Bali

Na otoku Baliju izgrađeno je oko desetak takozvanih prašumskih ljuljački koje su postale turistički hit među zapadnjacima. Ne samo da ove ljuljačke osiguravaju jedinstveni pogled na indonezijski otok, već su i izvrsno marketinško sredstvo za turističku promociju na društvenim mrežama. Rijetko tko sjedne na njih, a da u blizini nema prijatelja koji će okinuti nekoliko fotografija za Instagram.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju