Cesta u pakistanskoj regiji Gilgit-Baltistan spektakularan je, ali i iznimno opasan planinski put duljine 16,2 km. Makadam koji nitko ne održava nema ograda koje mogu zaštiti od pada, a pred kraj puta se toliko sužava da veći automobili nemaju šanse. Ondje nema mjesta za dekoncentrirane ili prebrze vozače jer samo jedan trenutak nepažnje može biti koban. Cesta Fairy Meadows poznata i lokalnim nazivom Jaugth nalazi se u blizini jednog od baznih kampova za veličanstvenu planinu Nanga Parbat.

Jedan pogrešan potez skupo se naplaćuje dugačkim padom niz strminu. Opasan uspon cestom koja je taman široka za džip standardne veličine ne olakšava činjenica da prometa ne nedostaje i velika je vjerojatnost da ćete nekoga i sresti na cesti. Cesta je zimi zatvorena, ali lavine i snijeg tijekom godine mogu blokirati neke dijelove puta. Lipanj i srpanj smatraju se najboljim mjesecima za avanturiste koji žele okušati sreću. Vožnja se preporučuje samo ozbiljnim ljubiteljima planina čeličnih živaca.

Makadamski put sagradili su prije nekoliko stotina godina ljudi koji su živjeli na planini Nanga Parbat, a danas se njime služe zaljubljenici u planine koji kreću na njezin vrh. Nanga Parbat jedna je od ukupno četrnaest planina viših od 8000 metara, i s 8126 metara nadmorske visine, deveta najviša planina na svijetu. Južna strana, zid Rupal, smatra se najvišom planinskom liticom na svijetu, koja se uzdiže 4600 m nad svojim dnom. Prvi put ju je osvojio jedan od najboljih penjača svoga vremena, austrijski alpinist Hermann Buhl, 1953. godine kao član austrijsko-njemačke ekspedicije.

Gola planina poznata i kao "planina ubojica", smatra se trećom najpogibeljnijom planinom za alpinističke uspone nakon Annapurne i K2. Iako se danas u odnosu na polovicu 20. stoljeća broj nesreća znatno smanjio, još uvijek se radi o izrazito teškom usponu. Nanga Parbat je ogroman i impresivan vrh koji dominira nad okolnim krajevima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju