Psihodelični rudnik soli stvarno i postoji. Nalazi se u ruskom gradu Jekaterinburgu, istočno od gorja Ural. Mjesto je to nevjerojatne igre prirode u obliku špilja sa zapanjujućim uzorcima i bojama na zidovima.

Rijetki su sretnici koji su ga istražili no u jedno smo sigurni, ostali su oduševljeni viđenim. Naime, rudnik je smješten 200 metara ispod zemljine površine, a špilje i tuneli u njegovom sastavu dosežu čak i do 6,4 kilometara dužine. Doista impresivno.

Ono po čemu je ovo mjesto zbilja posebno je kombinacija boja koje krase tamošnje špilje. Možda će vam na prvu izgledati da je za izgled zaslužna ljudska ruka, no prevarit ćete se jer je glavnu ulogu i ovoj zanimljivoj vizualnoj kreaciji imala isključivo priroda.

Za psihodelični ugođaj zaslužni su slojevi karnalita, što je zapravo vrsta minerala koja stvara šarene vrtloge u stijenama. Ovaj se mineral koristi u proizvodnji biljnog gnojiva, poznat je po tome što upija vlagu i vadi se jer je bogat magnezijem i kalijem. 

 Boje minerala koje tamo prevladavaju su žuta, bijela, različite nijanse crvene i plave, a nerijetko se događa da znanstvenici naiđu i na karnalit koji je u potpunosti bezbojan. Priroda se rudnikom i ovim zamamnim bojama igrala milijunima godina, a znanstvenici pak kažu da naslage boja datiraju iz geološkog razdoblja perm od prije 280 milijuna godina. Na tom je području tada postojalo more koje je isušeno do kraja, a rezultati su vidljivi danas upravo u rudniku koji se tu i nalazi.

Ono što će vas možda obeshrabriti je činjenica da je rudnik danas napušten i zatvoren. Želite li ga posjetiti, za to ćete trebati zatražiti dozvolu vlade, no, ako ništa drugo barem možete uživati u fotografijama. Diljem rudnika protežu se mnogobrojni tuneli koji na prvu postaju labirinti, a oni koji su njima prošetali kažu da se izgubiti može jako lako.

No, opasnost ne predstavljaju samo nepregledni i često dugački labirinti, već i velika mogućnost urušavanja tunela kao i curenje plinova metana, ugljičnog dioksida i sumporovodika. Zrak je unutar područja izrazito suh i slan, stoga je sa sobom potrebno ponijeti dovoljne količine vode jer tamo nastupa velika žeđ.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju