Atrani je mjestašce na talijanskoj Amalfijskoj obali za koje većina nikad nije čula. No, samo jedan pogled na njega dovoljan je da se čovjek zapita: kako to?

Potpuno netipičan izgled mjesta trebao bi već biti na naslovnicama i popisima najljepših plaža, ali Atrani se uspješno sakrio u sjeni poznatijih gradova u okolici kao što su Salerno, Amalfi ili Napulj…

Atrani Atrani (Foto: Shutterstock)

Malo ribarsko selo ima manje od tisuću stanovnika i lice koje, jednom kad vidite, nikad ne zaboravljate. Nad njim se nadvijaju dva oštra klifa, a iznad plaže se nalaze most i hrpa šarenih kućica s malom utvrdom na samom rubu.

Uske uličice i mala površina uspjele su udomiti i stanovnike i nekoliko trgova s fontanama, stare barokne crkvice iz srednjeg vijeka, utvrdu Torre dello Ziro… Zovu ga najmanjim gradom Italije, premda tehnički ne spada u kategoriju grada. No, barem zvuči šarmantno.

A strme litice skrivaju i dvije špilje: jednu zvanu "Masaniellova kuća", prema čovjeku koji se ovdje navodno skrivao od napuljske vojske, a drugu "Špilja svetaca" koja čuva stare freske u bizantskom stilu iz 12. stoljeća.

Samo mjesto ima pomalo chabby chic izgled, što mu daje posebnu dozu atraktivnosti. Povijest ovdje seže do samih početaka nove ere, kada su u slavnoj erupciji Vezuva 79. godine uništeni rimski gradovi u blizini.

Unatoč svemu, ovdje nema hordi turista ni gužvi čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko – i mirno. 

Atrani Atrani (Foto: Getty Images)

Posjet Italiji ne bi bio potpun bez guštanja u bogatoj tradicionalnoj talijanskoj kuhinji koja očarava nepca diljem svijeta. Nema posjeta susjednoj zemlji bez uživanja u pizzi. Tanak, hrskav rub s nježnim srednjim dijelom oblino prelivenim sočnim umakom od rajčice, svježim sirom i mirisnim biljem, stvara savršenu harmoniju okusa koja je vrijedna makar kratkog vikend-putovanja. Ne zaboravite na tjesteninu, a tu su i panna cotta i tiramisu kao i svježi sirevi poput mozzarelle, parmigiana ili pecorina.

Iako nam na spomen ovih slasnih delicija već rastu zazubice, Italija je možda bliže nego što se čini - u obližnjem Lidlu i bogatoj ponudi asortimana koji nudi tjedan okusa Italije skrivaju se čudesa od kojih će dom toliko slasno zamirisati, a dolce far niente ekspresno postati način života na koji se lako naviknuti. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju