Venecija
je prekrasna u svako godišnje doba, ali vrijeme maškara donosi slavni venecijanski karneval, stoga, nabrojat ćemo neke od razloga zašto Veneciju posjetiti baš sad, ali ostali razlozi govore zašto je treba posjećivati - uvijek!

1. Razgledajte „pravi“ karneval

Još od 18. stoljeća Veneciju posjećuju turisti i dive se trgu Sv. Marka, mostu Rialto i ostalim znamenitostima. No, grad je dao i umjetnike koji su bilježili atmosferu karnevala, kockanja i kurtizana. Najzaslužniji za to su slikari Pietro Longhi i Gabrielle Bella, koji su zauvijek ovjekovječili atmosferu karnevala, a njihova djela možete razgledati u muzejima – Querini Stampalia i Ca' Rezzonico.

Venecija Venecija (Foto: Thinkstock/Guliver)

2. Posjetite Casanovu u zatvoru


Veliki ljubavnik za života je itekako griješio, a jedna od grešaka dovela ga je i iza rešetaka. Njegova ćelija nalazi se u slavnoj duždevoj palači, a tura njome košta 20 eura. Možda puno za vidjeti mjesto gdje je Casanova bio zatočen, ali ako vas zanima umjetnost i arhitektura, s palačom ne možete pogriješiti.

3. Navucite pravu venecijansku masku…

Maske su u prošlosti stalno nosili venecijanski kockari i prostitutke, no u 18. stoljeću njihovo nošenje je zabranjeno osim za vrijeme karnevala. Ipak, nekoliko dućana koji izrađuju tradicionalne maske živo je i dan danas, a jedan od najpoznatijih je Ca' Macana.

Venecija Venecija (Foto: Thinkstock/Guliver)

4. … i tradicionalni prekrivač

Ili plašt, kako vam je draže. Kad ste već nabavili masku, u redu je da nabavite i njega, a izuzetan primjerak pronaći ćete u radnji Monica at Calle.

5. „Don't look me now“

Kad smo već maloprije spomenuli Casanovu, ostanimo u duhu ljubavi. Scena seksa Donalda Sutherlanda i Julie Christie iz gore navedenog filma, jedna je od najvrućih ikad snimljenih, a radnja se odvija u – Veneciji. Pa ako želite biti Casanova i planirate put grada na vodi, možda da bacite oko na ovaj film iz davne '73

6. Romantika na Velikom kanalu


Vjerojatno jedna od najromantičnijih gesta zbila se 1840. godine. Tad je naime ruski umjetnik Prince Troubetzkoy poklonio talijanskoj balerini Mariji Taglioni palaču Ca d'oro na Velikom kanalu. Palača danas služi kao muzej.

Venecija Venecija (Foto: Thinkstock/Guliver)

7. 200 godina bez karnevala

Iako slavna po karnevalu, nošenje maski strogo je zabranio car Franjo II., tako da je 1797. karneval ukinut. Ono što je zanimljivo jest da, iako kasnije nije bilo zabrana nošenja maski jest činjenica kako je organizirani festival vraćen tek 1979. – dakle skoro 200 godina poslije. Od tada do danas za vrijeme karnevala grad godišnje posjeti oko 3 milijuna ljudi.

8. Naučite kako se postaje gondolijer

Gondola je jedan od zaštitnih znakova grada, a da je gondolijer biti lako, gondolijer bi bio svatko. No, ako vas zanima kako se uči za ovaj zanat, obratite se hotelu Splendid, koji će vas uz određenu naknadu podučiti ovoj vještini...9. Plima

O da, plima zna uzrokovati velike probleme Veneciji, a iako slike izgledaju zanimljivo, sigurno nije neka sreća biti turist i ostati zarobljen u hotelu, jer trg Sv. Marka i mnogi drugi dijelovi grada plivaju pod vodom. Ali što se može, i to je – Venecija! 

10. Anđelov let


Jedan je od najspektakularnijih dijelova karnevala. A ako vas zanima kako izgleda ekstravagantni kostim u kojem kraljica karnevala doleti na Markov trg, požurite, jer do 4. veljače i tog događaja ostalo je još jako malo vremena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju