Zovu ga jednim od najfascinantnijih gradića Sicilije i njegovo je ime na listi želja brojnih putnika. Pa ipak, uvijek iznova iznenadi svojom ljepotom čak i one koji su ga već imali priliku posjetiti.

Ragusa, Sicilija - 7 Ragusa, Sicilija - 7 (Foto: Getty Images)

Ragusa je talijanski gradić na Siciliji u istoimenoj općini i pokrajini Ragusa, smješten na brdu tj. visoravni između dviju dolina, Cava San Leonardo i Cava Santa Domenica. Stanovnici Raguse uglavnom se bave stočarstvom i uzgojem cvijeća i maslina, ali u posljednje vrijeme sve više i turizmom. Ovo je potpuno logično jer je Ragusa jedan od onih predivnih gradića koji će vas osvojiti svojim duhom i arhitekturom.

Kada je gotovo cijeli grad uništen u potresu 1693. godine, stanovnici nisu klonuli duhom. Malo su se svađali oko toga hoće li obnavljati grad ili odseliti pa su se podijelili: oni bogatiji, koji su si to mogli priuštiti, preselili su se u drugu četvrt. Ostatak stanovništva ostao je u gradu i pomogao u obnovi. Stari dio grada tako je podignut u baroknom duhu, a početkom 20. stoljeća nova četvrt i obnovljeni grad spojili su se u jedno.

Tako danas unutar grada postoje stari i novi dio koje dijeli tzv. Dolina mosta, a barokni centar Raguse upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao primjer vrhunca procvata baroka u Europi.

S obzirom na to da je riječ o Talijanima (iako bi nas Sicilijanci zadavili da nas sad čuju), očekujte da ćete na svakom uglu vidjeti brojne crkve i raskošne vile. Među najljepšim atrakcijama ističe se Katedrala sv. Ivana Krstitelja smještena na dvjema glavnim ulicama Raguse – Via Roma i Corso Italia. Ona je podignuta tj. obnovljena nakon velikog potresa, a lako ćete ju prepoznati po raskošnoj kupoli i brojnim stepenicama koje vode do nje.

Svratite i do tzv. Hyblean Gardens, najstarijeg od četiri gradska vrta. Podignut je 1858. godine od strane lokalnih velikaša, što se može i primijetiti po raskošnom pejzažu. Avenija ogromnih palmi, urešene klupice i impresivne skulpture odišu duhom bogate prošlosti, a tome u prilog ide i arheološko nalazište Ragusa Ibla u blizini vrtova.

Ragusa, Sicilija - 6 Ragusa, Sicilija - 6 (Foto: Getty Images)

Ako se umorite i ogladnite od silnog šetanja, pripremite nepce na pravu rapsodiju okusa - caponata, jelo od patlidžana, rajčice, maslina i ostalog povrća koje se jede doslovno uz sve obvezni je specijalitet po kojem ćete pamtiti Siciliju. Zasladite se gelatom ili cassatom, tradicionalnom sicilijanskom tortom koja se obično ukrašava marcipanom.

Dok čekamo da živa na termometru poskoči kako bi u sunčanim i toplim danima uživali u predivnoj Siciliji, sve namirnice od kojih je moguće izvesti prava talijanska čudesa čekaju vas u obližnjem Lidlu u tjednu okusa Sicilije. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju