Zovu ga jednim od najfascinantnijih gradića Sicilije i njegovo ime već je poznato na listi želja brojnih putnika. Pa ipak, uvijek iznova iznenadi svojom ljepotom čak i one koji su ga već imali priliku posjetiti.

Ragusa je talijanski gradić na Siciliji u istoimenoj općini i pokrajini Ragusa, smješten na brdu tj. visoravni između dvije doline, Cava San Leonardo i Cava Santa Domenica. Stanovnici Raguse uglavnom se bave stočarstvom i uzgojem cvijeća i maslina, ali u posljednje vrijeme sve više i turizmom. Ovo je potpuno logično jer je Ragusa jedan od onih predivnih gradića koji će vas osvojiti svojim duhom i arhitekturom.

Kada je gotovo cijeli grad uništen u potresu 1693. godine, stanovnici nisu klonuli duhom. Malo su se svađali oko toga hoće li obnavljati grad ili odseliti pa su se podijelili: oni bogatiji koji su si to moglo priuštiti, preselili su u drugu četvrt. Ostatak stanovništva ostao je u gradu i pomogao u obnovi. Stari dio grada tako je podignut u baroknom duhu, a početkom 20. stoljeća nova četvrt i obnovljeni grad spojili su se u jedno.

Tako danas unutar grada postoje stari i novi dio koje dijeli tzv. Dolina mosta, a barokni centar Raguse upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao primjer vrhunca procvata baroka u Europi.

S obzirom da je riječ o Talijanima (iako bi nas Sicilijanci zadavili da nas sad čuju), očekujte da ćete na svakom uglu vidjeti brojne crkve i raskošne vile. Među najljepšim atrakcijama ističe se Katedrala sv. Ivana Krstitelja smještena na dvjema glavnim ulicama Raguse – Via Roma i Corso Italia. Ona je podignuta tj. obnovljena nakon velikog potresa, a lako ćete ju prepoznati po raskošnoj kupoli i brojnim stepenicama koje vode do nje.

Svratite i do tzv. Hyblean Gardens, najstarijeg od četiri gradska vrta. Podignut je 1858. godine od strane lokalnih velikaša, što se može i primijetiti po raskošnom pejzažu. Avenija ogromnih palmi, urešene klupice i impresivne skulpture odišu duhom bogate prošlosti, a tome u prilog ide i arheološko nalazište Ragusa Ibla u blizini vrtova.

Nemojte se previše umoriti tijekom dana jer najbolji dio dolazi navečer kada se cijeli grad probudi, kamene uličice obasja romantična rasvjeta s gradskih fenjera i preplavi glazba iz lokalnih konoba. Sve rado do kasno u noć, i nikad nije kasno za još jedan sladoled ili čašu vina 😉

Potraga za dobrom kapljicom: Europski otoci na kojima ćete guštati u izvrsnim vinima Santorini Sicilija, Italija Korzika - 5 +1 Lanzarote - 17

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju