Kad je riječ o malim državama, za njih se automatski veže priličan broj mitova. Tako mnogi vjeruju kako u Vatikanu žive samo svećenici, a u Monaku multimilijunaši, što naravno, nije točno. Ipak, i dalje postoji dovoljno neobičnih stvari u koje turisti vjeruju, a ovo su samo neke od njih.

Vatikan

1. Stanovnici Vatikana se navodno ne bi se smjeli vani pojavljivati golih ramena, u kratkoj suknji ili šorcu, smatra forumaš koji nije upućen. Takođe možete naći na informaciju da je glasno partijanje do jutra zabranjeno pa se nemojte niti pokušati zabaviti. 

2. Jedna od bizarnijih glasina je da do ponoći gosti stanovnika  moraju napustiti državu. Jedini koji mogu ostati noćiti su bliski rođaci.

Monako

1. „S jednog na drugi kraj te malene države stignese za 40 – 50 minuta“, naveo je jedan korisnik Reddita za Monako. Ne znamo na koje je prijevozno sredstvo mislio. 

2. Jedan od bisera glasi kako je teško doći do putovnice u Monaku. Ali ne, nije istina da je podižu samo oni koji su rođeni ondje ili se vjenčaju s nekime iz Monaka. Kao niti da u slučaju ženidbe, putovnica ne dolazi odmah, nego tek nakon 10 godina braka. 

San Marino

1. "Na čelu San Marina nalaze se dva kapetana, koji se biraju na razdoblje od 6 mjeseci. Za vrijeme vladavine, nije im dozvoljeno upravljati automobilom", smatraju neki - ali ne, niti to nije istina. 

2. Priča se kako je u državnom zatvoru, dugo vremena bio tek jedan zatvorenik. Ipak, neke privilegije su bile osigurane, tako da je imao na raspolaganju TV sobu, teretanu i knjižnicu.

3. San Marino ipak nije jedina zemlja na svijetu koja ima više automobila nego stanovnika. Naime, na jednog stanovnika ne dolazi 1,6 automobila.

Malta

1. Ne vjerujte u to da se na Malti zabranjeno trčanje na javnim mjestima - kao niti da pred sucem možete završiti ako s ulice zaboravite maknuti ljestve. Naime, priča se, ukoliko postoji nešto što bi u teoriji moglo pomoći lopovima, to se ne smije ostavljati na ulici.

2. Zemlja ipak nije tako gusto napućena da nigdje ne možete biti sami, koliko god to neki mislili. 

Lihtenštajn

1. Ovo je zemlja u kojoj siromaštvo i službeno ne postoji, a također, više od pola zaposlenih dolazi iz Austrije, Švicarske i Njemačke? Ne, još jedan mit. 

2. Navodno se princ Lihtenštajna, Hans – Adam II uokolo se kreće bez pratnje. Rado zastaje u ćaskanju s građanima, a u svom dvorcu održava i zabave na koje budu pozvani – svi stanovnici. To bi bilo zanimljivo, ali besplatni partiji s princom ipak ne postoje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju