Industrijski kompleks Zollverein je, mogli bismo gotovo sa sigurnošću reći, najveća atrakcija zapadnog grada Essena i jedan od simbola pokrajine Ruhr. Sa svojim rudnikom ugljena i koksara, koji su bili u funkciji više od sto godina, bio je među najvećima u Europi.

Iako možda nismo baš navikli promatrati rudnike u kategorijama atraktivnosti, sad je prilika: osim veličine, Zollverein je dojmljiv zbog svoje arhitekture pa su ga mnogi smatrali i najljepšim na svijetu.

Izgrađen je tijekom političkih i ekonomskih previranja koja su se odrazila i na umjetničke stilove, pa tako i gradnju. Prevladala je ideja funkcionalnosti, tj. da forma prati funkciju.

Uoči Drugog svjetskog rata ovdje su radile tisuće ljudi, a začudo – sam rat ovaj kompleks preživio je tek s manjim oštećenjima.

Devedesetih se ugasio i ostao zaboravljen i napušten sve dok ga UNESCO 2001. godine nije stavio na listu svjetske kulturne baštine. Tada su lokalne i pokrajinske vlasti počele raditi na njegovoj obnovi po principu „očuvanja kroz prenamjenu“.

U njemu su danas „uredi“ umjetnika i dizajnera, muzeji, restoran, suvenirnica… Jedna od značajnijih i poznatijih izložbi koje su se održale u pogonima Zollvereina jest ona o „100 godina Bauhausa na Zapadu“ koju su obilježili nastupi, koncerti, radionice i predavanja.

Muzej pokrajine Ruhr smjestio se u bivšim pogonima sa više od 6000 održanih izložbi, ali jedan „muzej“ ipak malo više intrigira posjetitelje. Zove se Phänomania Experience Field.

Zapravo se radi o informativnim i eksperimentalnim stanicama smještenim unutar i van rudnika. Namijenjene su ispitivanju i poigravanju s ljudskim osjetilima, pa je tako ovo jedno od rijetkih „muzeja“ koji vas potiče da dodirujete i njuškate što više možete. Otkrit ćete kakav je osjećaj biti u bestežinskom stanju, gledati u vječnost ili doslovce izgubiti tlo pod nogama. Posjetitelji kažu: zastrašujući, ali zabavan.

Ako želite obići ovaj kompleks, možete to učiniti besplatno, no ako vas zanima više o usponu i propasti ovdašnje industrije, u turistički razgled povest će vas lokalni vodiči koje čine sami bivši radnici rudnika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju