Nedaleko od Rastoka i Plitvičkih jezera, u selu Kusaja smjestila se mala hrastova koliba u kojoj svaki komadić otkriva priču o ljubavi, trudu i gostoprimstvu domaćina. Ondje kao da je vrijeme stalo, uz pucketanje i mirise iz kamina lako je zaboraviti koliko je sati ili koji je dan u tom mjestu koje poput vremeplova vraća kalendar stotinjak godina unatrag.

Bilo kao baza za istraživanje okolice pješice, automobilom ili na biciklu, ili topao kutak za uživanje u razgovoru ili uz kakvu knjigu, Naša mala koliba privlači posjetitelje koji ne kriju oduševljenje ugođajem i detaljima.

„Naša mala koliba je kućica u obiteljskom vlasništvu, a stara je više od 100 godina. Na sadašnju lokaciju u malenom selu Kusaja, nedaleko od Slunja, smještena je prije desetak godina i do prošle je godine (nesvjesna) čekala da osvane u punom sjaju“, kažu domaćini, koji su imali pune ruke posla s rastavljanjem hrastovih trupaca, pa ponovnim sastavljanjem, brušenjem, bojenjem i dorađivanjem.
„Gotovo sve u što pogledate je ručni rad, počevši od samih spojeva brvna (tzv. lastin rep).

Kuća ima 300 takvih spojeva, a za izradu četiri takva spoja vrsnom je majstoru potreban jedan dan. Ručni rad su i stepenice, kreveti, stolići, noćni ormarići, ogledala, kamin, pa i kvake od kupaonskih vrata... Sve su to vrijedne ruke oca Dragana i mlađeg sina Vladimira malo-pomalo radile kako bismo danas s ponosom mogli predstaviti Našu malu kolibu, kao pokretača turizma u našem malom selu koje broji tek desetak stanovnika“, priča nam vlasnica Natalija Bjelivuk. Kaže kako su detalji izrađeni od drva abonosa koje je staro i do tri tisuće godina. I pradjedove ručno izrađene stare drvene vile savršeno su se uklopile u kupaonicu i poslužile kao držač za ručnike.

Uz brigu o kolibi i gostima vlasnici se bave voćarstvom i pčelarstvom, a imaju i trideset ovaca.

„Znatiželjnim gostima domaćini Mira i Dragan, koji i sami žive u istom selu, mogu iz prve ruke ispričati kako u današnje vrijeme izgleda život na selu. Mnogi naši gosti nakon boravka u kolibi požele zamijeniti buku, stres i brzinu koju donosi grad seoskim mirom. Na odlasku često kažu kako su se osjećali kao u kakvoj bajci, a neki od njih vrate se već za koji mjesec. Vjerujemo kako će ljudi sve više početi shvaćati važnost čuvanja prirodnih dobara i sve se više okretati prirodi“, kažu vlasnici Naše male kolibe.

Naša mala koliba - 12 Naša mala koliba - 12 (Foto: Natalija Bjelivuk/Naša mala koliba)

Koliba ima dvije sobe s po dva bračna kreveta, kao i dnevni boravak s kaminom te igraonicu za djecu, a može primiti četiri odrasle osobe uz mogućnost korištenja krevetića za dvoje djece. Na raspolaganju su i TV, klima-uređaj, grijalice i Wi-Fi. U dvorištu se nalazi sjenica s roštiljem i pekom, a za goste s kulinarskim vještinama ondje je i ražanj. Jedan od planova za proljeće je i vanjsko igralište za klince. Odlučite li ostati kod kuće, možete zaigrati neku od društvenih igara, poput crnog Petra, čovječe, ne ljuti se, belu, uno, alias, jamb...

„U ponudi imamo i dva bicikla kojima možete obići okolna sela, a onima koji su u formi neće biti problem doći do tvrđave Cetin, udaljene 15 kilometara, ili do obližnjeg mlina u selu Vojišnica. Tristotinjak metara od kolibe naići ćete na rječicu Glinu, na kojoj su se prije dvadesetak godina kupali djeca i odrasli, baš kao što danas odlaze na obližnja kupališta na Rastokama ili Malićima kod Tušilovića.

Svim gostima svakako preporučujemo da posjete Petrovu goru i spomenik Petrovac koji je nekad bio meka planinara, a iako je nažalost devastiran, i dalje oduzima dah. Oko pola sata do sat su i Rastoke, tvrđava Cetingrad, Plitvička jezera, Baraćeve špilje, ranč Dolina Jelena, Aquatica - slatkovodni akvarij, kao i Top-terme Topusko“, kažu u Našoj maloj kolibi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju