Sezona, plaže, obale i otoci nisu izrazi rezervirani samo za Jadransko more. Kada ljetna vrućina ovako mućki iznenada napadne, jednako dobro osvježenje i prirodnu idilu pružaju zelene i pješčane obale Drave, Dunava, te jezerca istočne Hrvatske koji čekaju da ih otkrijete.

1. Cirkovečka u Varaždinu: skakanje s višim ciljem 

Idete li na sjever po malo osvježenja, svratite na Cirkovečku u Varaždinu. U zelenilu okolnih šuma i rijeke Drave, prepustite se uživanju uz roštilj i veselo društvo. Okolica je zgodna i za bicikliste, a da se baš ovdje valja baciti u vodu, svjedoči i simpatični naziv biciklijade: „Ručnikom oko vrata“.

Također, na kupalištu na Dravi održava se inače i slavna manifestacija Drava Jump (dio međunarodne inicijative Big Jump) tijekom koje se skakanjem u rijeku upozorava na važnost njihovog očuvanja.

2. Križnica: dravski otočić koji miriše na fišpaprikaš 

Bombončić na Dravi čeka vas da mu dođete pješačkim visećim mostom ili skelom. Ovo mjestašce drži se pomalo sa strane brojnih naslovnica i razvikanih preporuka, no kada ga otkrijete, nećete moći shvatiti zašto je tako (ne pitajte nas, ne znamo ni mi – lud svijet).

Bujno zelenilo uz obale Drave, pješčana plaža, izletište s dva restorana koja poslužuju svježu ribu, srdačni domaćini, smještajni objekti u tradicionalnom ruhu, poučna i biciklistička staza u blizini, te šarmantno selo Križnica i obližnja Pitomača pružaju vam dovoljno materijala barem za jedan vikend.

3. Po izboru grofova: Šoderica, malo more Podravine 

Podravsko jezerce grofovskih je korijena! Nekada u vlasništvu grofova Inkey, a danas omiljeno javno dobro kupača i izletnika iz obližnjih mjesta, grada Koprivnice, pa i šire. Nastalo je iskapanjem dravskog šljunka (šodera – otuda i ime), a vodu dobiva podzemnim putem od rijeke Drave.

Zateknete li se ondje u dobrom trenutku tj. na dobrom dijelu obale, dočekat će vas pravo malo labuđe jezero. I labudovi vole Šodericu!

4. Prva pametna plaža: osječka Copacabana tj. Kopika 

E, to je plaža s panoramskim pogledom. Ima li ljepšeg osjećaja nego kad stanete na osječku obalu Drave, a pred vama zabljesnu Tvrđa, Konkatedrala, Most mladosti i Hotel Osijek kao na platnu?

U sezoni plaža postaje mjesto osvježenja i brćkanja, ali i špica na kojoj ćete sresti lege i legice. Osim što je lijepa, Kopika je i pametna: i sama se osvježila novim pametnim klupama, kabinama i tuševima, pa čak i jednim pametnim stablom koje upija sunce i daje nam život, dakle punjače za mobitele. Kopika je tako postala prva pametna plaža u Hrvatskoj i još jedan razlog da se ovog ljeta #pOsjetiOsijek 😉

5. SRC Poloj, Slavonski Brod: plaža koja budi lijepe uspomene 

Slavno kupalište uz rijeku Savu omiljena je (i prema mnogima, najljepša) oaza u Slavonskom Brodu. Ogromna pješčana plaža lako može konkurirati onima na Jadranu, a osim što pruža osvježenje u vrućim ljetnim danima, nudi i mnoštvo sadržaja: igrališta za odbojku na pijesku, mali nogomet, prostor za roštiljanje, biciklističke i pješačke staze, suncobrane i ležaljke, te kafić Sidro, a posluži i kao lokacija za festivale.

Mjesto je to na kojem su odrastale generacije, pa ima i posebno sentimentalno značenje za stanovnike Slavonskog Broda i okolice. A neki novi klinci – mladi ulični umjetnici - nedavno su uljepšali kej i kabine 3D animacijama. Sada vas Poloj čeka u novom, šarenom ruhu.

6. Diljsko oko: Petnja kao spoj ljubavi prema prirodi i vinu 

Umjetno jezero na južnoj strani gore Dilj stvoreno je za miran odmor u prirodi. Boja vode samo je jedna od pedeset nijansi zelene koja ovdje vlada, pa je i jezero zbog svoje ljepote dobilo nadimak „diljsko oko“ ili „planinsko oko“. Čekaju vas pitome šetnice i klupice s romantičnim pogledom, a po povratku svratite u lokalne vinarije da se romantika nastavi i kod kuće.

U okolici se nalazi i nekoliko špilja te kanjon Pljuskara u šumi, s istoimenim izletištem i planinarskim domom.

7. Orahovačko jezero podno Papuka i moćne utvrde Ružica grad 

Orahovačko jezero je ljetni hit u podnožju Papuka. Prostrano, okruženo zidićima i stepenicama za izležavanje uz obalu, urednih zelenih površina, čiste vode, s mnoštvom sadržaja i manifestacija… Ne možete pogriješiti odlučite li se za slavonsko ljetovanje. Slobodno ponesite i sve što vam je potrebno za kampiranje, roštiljanje, te sportove u pijesku i vodi, ili jednostavno samo knjigu i sunčane naočale za vraćanje na tvorničke postavke.

A u blizini je i turistička atrakcija Ružica grad, monumentalna srednjovjekovna tvrđava gdje su se prema legendi okupljale vile…

8. Marljiva Jezera Banja u Vinkovcima 

Onaj osjećaj kad iskopavaš glinicu za tvornicu opeke, pa usput napraviš i dva jezerca… Upravo to dogodilo se Vinkovčanima koji sada uživaju u uređenim jezerima koji se mogu pohvaliti odličnom kakvoćom vode. Za čistoću i urednost zaslužni su i mještani te ribolovci koji redovito organiziraju zajedničke radne akcije čišćenja, nakon čega slijedi odmor uz roštilj, pivo i kupanac.

9. Srijemska romantika na Vukovarskoj adi 

Vukovarska ada je otok i kupalište na Dunavu, gdje se gradski život preseli čamcima za vrijeme vrućeg ljeta. Na njenim obalama vas čekaju hlad šuma, panoramski pogled na grad, sjenica koja nudi pića, pijesak pod nogama i kupanje u drugoj najduljoj rijeci Europe.

Dok svijet uživa u slavnom valceru „Na lijepom plavom Dunavu“ Johanna Straussa II, mi privilegirano uživamo na njegovim obalama pod zvijezdama noćnog neba i ispraćamo ga na ostatak njegovog dugog putovanja…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju