Iako je ova godina u potpunosti nepredvidiva, svi ipak želimo na godišnji odmor. Ne samo da želimo već ga i itekako zaslužujemo. No ponekad nam se čini da je odmor u Hrvatskoj neopravdano skup, posebno kad na mnogim stranicama društvenih mreža možemo pročitati neugodne komentare gostiju o neljubaznosti ugostitelja i pružatelja smještajnih usluga, kao i o neopravdano visokim cijenama koje nas očekuju na našoj divnoj obali. Odlučili smo napraviti usporedbu i donosimo vam možda neke nove ideje kako povoljnije provesti svoj godišnji odmor.

Dolazak do Turske

Turkish Airlines obično je prvi izbor za povoljne avionske karte za Tursku jer je turski nacionalni prijevoznik i ima glavna aerodromska čvorišta u cijeloj zemlji. Prilikom rezervacije avionskih karata za Tursku omiljene web-stranice za rezervaciju su Skyscanner, Kiwi i Expedia jer su najjednostavnije za upotrebu i imaju najviše mogućnosti.

Isto tako, preporučujemo da letite u Istanbul i iskoristite ga kao početnu točku. Čak i ako planirate posjetiti Antaliju, Kapadokiju ili neki drugi grad, najvjerojatnije će biti jeftinije letjeti u neku od zračnih luka sa sjedištem u Istanbulu (IST ili SAW), a zatim domaćim letom zrakoplovom Turkish Airlinesa ili Pegasus Airlinesa dalje. Cijena od Zagreba kreće se oko 200 eura za povratnu kartu do Istanbula, no ponekad su cijene niže, ovisno o trenutačnim akcijama.

Cijena smještaja neusporediva

Velika je stavka prilikom godišnjeg odmora smještaj. U Hrvatskoj ćete za odmor u privatnom apartmanu platiti minimalno 40-60 eura po noćenju, dok ćete za primjerice za tu istu cijenu (55 eura po noćenju) u Istanbulu, biti smješteni u Butique Hotelu Henna smještenom u samom centru s pogledom na poznatu džamiju Aja Sofiju i uključenim doručkom.

Smještaj diljem Turske je povoljan. Okrenemo li se na popularnu stranicu za rezervaciju smještaja Booking.com, vidimo da u Antaliji hotelsku sobu možemo dobiti već za 70 eura za dvije osobe za tjedan dana (šest noćenja), lako zaključujemo da je razlika velika. Naravno, za tu ćete cijenu vrlo vjerojatno dobiti bazičnu sobu, no pridodate li kojih desetaka eura više, za 87 eura možete dobiti smještaj u hotelu s dvije zvjezdice udaljenom 700 metara od plaže.

Najpopularnije web-mjesto za smještaj, Booking.com, ne radi u Turskoj. Ako se fizički nalazite u Turskoj, web-mjesto će vam onemogućiti rezervaciju smještaja u zemlji. Očito postoji problem s poreznim propisima, ali to je druga priča za neko drugo vrijeme, vama predlažemo da svoj smještaj bukirate ranije.

Večera jeftinija od 50 kuna

Mediteranska je kuhinja skupa. Barem je takva naša percepcija kad odlazimo na more. Želimo li jesti ribe, školjke ili hobotnice, za to ćemo izdvojiti pozamašne svote. Primjerice, na Jadranu ćemo za glavno jelo u prosječnom turističkom restoranu uz plažu morati izdvojiti od 70 kuna naviše, dok je u Turskoj prosječna cijena obroka tek oko 50 turskih lira, što je 5 eura, točnije 38 kuna. Stignete li u riblji restoran, cijena ribe kreće se od 40 lira za kilogram ribe. Za tu ćete cijenu dobiti crnomorski losos (poznatu ribu na turskim tržnicama), a za svega 20 lira dodatno dobiti ćete i prilog salatu te kruh. 

Donosimo vam i cijene pića u Turskoj, pa i sami presudite koliko na pićima možete uštedjeti. Gazirana pića poput Cole i Fante platit ćete 6 lira po bočici (u dućanu 5 lira po litri), boca vode od 2,5 litre stoji tek dvije lire, dok ona manja u bočici košta 1,5 liru. Mnogo jeftinije od vode koja se kod nas prodaje za desetak kuna. Jedan od najboljih kebaba koje smo ikad probali u Istanbulu koštao je oko 20 TL (oko 15 kuna) i bio je u ovoj maloj rupi blizu Beyoğlua. Nemojte zaboraviti da je kebab u turskoj naziv za meso, ne za wrap koji možete kupiti svugdje u Hrvatskoj.

Međugradski prijevoz

Gotovo svaki turski grad ima zračnu luku, što nije slučaj kod nas. Prosječna cijena međugradskih letova je oko 20 eura po smjeru, i da, govorimo o zrakoplovnom prijevozu. Cijene autobusa nešto su niže, no naše je mišljenje da se to ne isplati s obzirom na to da je Turska zaista velika država te vam je ponekad od jednog do drugog grada potrebno i 16 sati vožnje autobusom. Avioni su odlična opcija, a Turskih Airline te Pegasus nude više letova dnevno prema svim destinacijama.

Ako volite guštati uz čašicu, Turska možda nije za vas

Ako ste veliki pivopija, Turska možda nije pravo mjesto za vas. Cijene alkohola u prosjeku su više nego u Hrvatskoj ili jednake onima koje možete očekivati u barovima na najfrekventnijim mjestima, no to i ne čudi s obzirom na to da ste u muslimanskoj zemlji. Pivo ćete u baru platiti od 20 do 40 lira, što je od 2-4 eura, dok su cijene koktela od 50 do 80 lira. Još uvijek jeftinije od ostalih europskih metropola.

Uhvatite li jeftinu avionsku kartu od dvjestotinjak eura, hotel za 100 te s dnevnim budžetom od 300 turskih lira, vaše putovanje u Tursku od desetak dana iznosit će oko 600 eura po osobi. Što nam 600 eura donosi za odmor u Hrvatskoj, prosudite sami. ;)
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju