Spoj umjetnosti i arhitekture, kažu svjedoci. Gotovo nevjerojatna kućica izgleda kao da je iz bajke ili Gospodara prstenova, a zapravo je tu, na ovom svijetu. Točnije, u Kolumbiji gdje ju je arhitekt Octavio Mendoza podigao uz pomoć gline.

I samo od gline, bez korištenja ijednog drugog materijala, uspio je podići kuću na dva kata. Ostavio ju je da se suši i stvrdne na suncu, a kada je „gradnja“ završena, svi su zaključili kako izgleda kao posuđe u kojem možete živjeti.

Sam oblik kuće odražava arhitektovu želju da bude podignuta u skladu s prirodom. Osim što je održiva, njeni blagi, zakrivljeni oblici podsjećaju na harmoniju koja vlada u prirodi.

Unutrašnjost kuće je prostrana i ugodna. Hodnici i prozori propuštaju zrak, a podovi su popločeni šarolikim mozaikom koji dodaje mnoštvo boja. I ništa ne nedostaje – tu su dnevni boravak, nekoliko soba, potpuno opremljena kuhinja i kupaona, stepenište koje vodi u luksuznije prostorije i sobe za odmor… E, da, čak je i namještaj izrađen od gline!

Ono što je počelo kao eksperiment, pretvorilo se u uspjeh zvan vjerovali-ili-ne. Bilo bi šteta „potrošiti“ ju samo na jednu obitelj sretnika, pa je ovako kuća ostala otvorena za posjetioce koji mogu ući po simboličnoj cijeni od 20 kuna.

Arhitekt ionako ima dodatne nedovršene planove, pa ju stignete posjetiti prije nego ju dovrši i poželi provesti ugodnu mirovinu u njoj. Što se njega tiče, ovo nije ništa posebno. Barem ne bi trebalo biti. Podsjeća kako u određenim dijelovima svijeta postoje brojni primjeri ovakve arhitekture koja se može uklopiti u prirodi i ne štetiti okolišu tijekom gradnje – na taj način mogli bismo zbrinuti milijune obitelji, a imati održivu gradnju.

Iako se službeno zove Casa terracota, susjedi duž ulice prozvali su je Kućom Kremenko. Ne možemo ih kriviti…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju