"Možda ti se čini komplicirano organizirati jedrenje, ili misliš da je jedriti skupo i zahtjevno, ali jedrenje je dostupno i običnim smrtnicima", uvodi nas u priču Patricia Lacković, strastvena putnica te vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Pa3CIA gdje pomaže ljudima da samostalno organiziraju svoja putovanja po svojoj mjeri.

U 30 godina, koliko broji rođendana, prošla je preko 70 zemalja svijeta. A osim što putuje, Patricia fotografira, piše, volontira u udrugama i centrima za mlade, roni, skače padobranom... Više o njoj možete doznati na njezinoj stranici, ili na Instagramu. Nas je zainteresirala svojom pričom o jedrenju - pa ako ste ikada priželjkivali otisnuti se na more (ali niste znali kako) moglo bi vas motivirati Patricijino iskustvo, baš kao i brojni koristni savjeti. Pa krenimo... 

Jedrenje - 3 Jedrenje - 3 (Foto: Patricia Lacković)

Zašto jedrenje?

Dosad nikad nisam isprobala, pa zašto ne? Jedrenje ima niz prednosti - mobilnost, mogućnost istraživanja puno toga u malo vremena, spavanje u "plutajućem apartmanu" i boravak u prirodnom okruženju. Zalasci i izlasci sunca, buđenje uz zvukove cvrčaka, sama plovidba, mir, tišina, talasanje valova, dupini, razigrani morski svijet… Uz sve to, samo je kretanje i jedrenje dio posebnog iskustva, a može biti i dobar reset, pravi odmor za dušu i tijelo.

Jedrenje pruža neopisiv osjećaj slobode dok se pored tebe izmjenjuje 50 nijanse plave, a povjetarac pirka na putu do skrivene, tirkizne uvale dok slušaš Oliverove pjesme. I ti to trebaš doživjeti jer je predivno!

Kako izgleda ljetovanje na jedrilici?

Odlično! Neopisiv osjećaj slobode i avanture! Ploviš, staješ gdje želiš, okupaš se, sunčaš, roniš, malo se osvježiš i ideš dalje. Ploviš nepreglednim plavim prostranstvima ili pak između otoka i uživaš u divnim panoramama. Kad ti je dosta mora, uvijek možeš posjetiti kopno. Posjećuješ otoke koje želiš, tirkizne uvale, gumenjakom (byboatom) odeš na kopno pa se ponovo vratiš na jedrilicu. Jedrilica je tvoj dom, tu boraviš, jedeš, piješ, spavaš, partijaš, sve… I divno je!

Navečer se sidriš ili vežeš za bove (ili uplovljavaš u luke, ali kad je dobro vrijeme nema ni potrebe i skupo je), uživaš u zalascima sunca - ili ako si ranoranioc i u izlascima sunca i mirnom, prozirnom moru u kojem promatraš ribe. Ako ti je navečer prevruće u kabinama, možeš spavati i na jedrilici, pod zvijezdama! Odlično iskustvo! Ljetovanje na jedrilici svakako ćeš pamtiti, pogotovo ako imaš dobro društvo!

Jedrenje - 4 Jedrenje - 4 (Foto: Patricia Lacković)

Kako organizirati odmor na brodu? 

Možeš posjetiti Boat around.com stranicu na kojoj možeš pronaći sve detalje (kao Booking za brodove). Ako nemaš položenu B kategoriju za voditelja brodice morat ćeš unajmiti i skipera (što je cca još 150-200 eura na dan, a dužan si mu osigurati i obroke, bilo da pripremaš obrok na brodu ili ideš u restorane). Što naravno, dodatno diže troškove – srećom mi taj trošak nismo imali pošto je pola posade imalo važeće dozvole za upravljanje brodom (možeš završiti tečaj i polagati ispit).

Kad se jedrilica rezervira, na licu mjesta se u marini ispune još neke formalnosti i obavi se administracija, dodatna plaćanja i nosiš stvari na jedrilicu, posložiš sve, a „marinero“ pokaže sve bitne funkcije pa se ugodno smjestiš i pustolovina

Kako se kreću cijene?

Cijena najma se odnosi na najam broda u trajanju od 7 dana bez obzira koliko će osoba biti na brodu (broj putnika je uvijek ograničen ovisno o veličini broda). Cijena uključuje svu navigacijsku i sigurnosnu opremu na brodu, gumenjak (byboat) te posteljinu (ručnici se dodatno naplaćuju). Sve cijene dijele se na ukupan broj ljudi koji će zajedno jedriti, pa cijena po osobi često ne ispadne viša u odnosu na prosječno ljetovanje na kopnu. Cijene se okvirno kreću od 1250 -  20000 eura tjedno, ovisno o terminu, veličini broda i naravno modelu. 

Obavezne nadoplate po dolasku u bazu koje nisu uključene u cijenu najma su završno čišćenje, boravišna pristojba te sigurnosni depozit koji je povratan. Dodatno kao obaveza plaća se boravišna pristojba 1,4 eura osoba/dan (djeca ispod 12 g ne plaćaju), a Charter pack se plaća 215-473 eura po najmu što uključuje pranje plovila, posteljinu, jastuke, male ručnike, podvodni pregled plovila, 2 boce plina za kuhalo.

Cijene najma jedrilica variraju, a naša je koštala 1400 eur za 7 dana (kapacitet 6+1) za razdoblje 13. - 20.7.2024. Ovo zadovoljstvo, 7 dana jedrenja, ispalo nas je oko 580 eur po osobi (sa svim troškovima, jedrilica (smještaj), takse, gorivo, hrana, cuga) i vrijedi svakog eura!

Jedrenje - 7 Jedrenje - 7 (Foto: Patricia Lacković)

Što spakirati?

Svakako uzmi osobne dokumente i novac (osobna iskaznica, plovidbena dozvola, voucher, keš, kartica). Spakiraj se lagano i minimalistički, odjeća i obuća (prozračna, samo ono što ćeš nositi, kratke hlače, suknja ili haljine, neka finija odjeća ako planiraš u restorane, donje rublje, čarape, japanke, neka deblja majica ili vjetrovka (imaj na umu da si većinu dana u kupaćem), šešir/kapa, više kupaćih kostima, sunčane naočale, maska za ronjenje, dihalica, peraje), osobne higijenske potrepštine (krema za sunčanje visokog zaštitnog faktora, sredstvo protiv komaraca), ručnik za plažu, običan ručnik…

Uzmi i mini prvu pomoć i lijekove (protiv mučnine, visoke temperature, alergije). Ne zaboravi punjač za automobile koji se može uključiti na 12V. Obični punjači su dostupni samo u lukama. Preporučaju se i cipele s gumenim, protukliznim potplatom – iako smo mi većinu vremena bili bosi ili u japankama! Ako imaš ponesi i GoPro kamericu za snimanje pod vodom. Uzmi i nešto za zabavu i razonodu – zvučnik, dobru knjigu, križaljke, društvene igre…

Što ponijeti od hrane, kada i gdje se jede?

Mi smo više avanturisti nego klijentela za fancy i skupe otočne restorane, pa smo si tako sami kuhali na jedrilici. Nije nam ničeg nedostajalo, nismo bili gladni ni žedni, još nam je i ostajalo hrane za nahraniti ribice. Obično smo imali doručak i nešto između ručka i večere i nekakve užinice. Na otocima ili na kopnu smo najčešće otišli samo na kavu ili po još neke namirnice u supermarket (ali tu su i pekare, restorani i sve što ti treba ako se zaželiš). Kad slažeš popis za kupovinu imaj na umu da ti treba:

  • voda - preporučuju se 2 litre vode po osobi dnevno (možeš je kupovati i kasnije kad ide kraju)
  • bezalkoholna i alkoholna pića (ako ih konzumiraš)
  • kruh, mlijeko, jaja, tjestenina i/ili riža, zahvalna i brza opcija (opskrbi se i gotovim umacima)
  • naresci, paštete, konzerve koje mogu stajati, sirni namazi, džemovi ili čokoladni namazi
  • ulje, sol, papar, začini, ocat; kava ili čajevi
  • kruh, meso i riba, voće i povrće kupuješ svježe i po potrebi

Obično smo doručkovali dok smo još bili usidreni, makar smo znali jesti i tijekom plovidbe, a kasnije smo obroke spremali kad smo bili gladni i jeli ili u uvalicama ili negdje na pučini. Nema pravila, ako želiš, možeš jesti u restoranima, ali računaj da ćeš morati malo „odriješiti kesu“.

Ako nešto zaboraviš, gdje to nabaviti?

Iako si na jedrilici i ploviš morem, ne znači da si izoliran od ostatka svijeta. Uvijek možeš pristati negdje, sidriti se i byboatom (gumenim čamcem koji je obavezni dio opreme) otići do kopna. Lokalni marketi ili supermarketi često se mogu naći u naseljima pa nema velike brige oko toga, samo pazi da ne zaboraviš nešto važno i nešto što se ne može lako nabaviti.

Kako se obavlja wc, tuširanje?

Na jedrilici postoji normalan wc, ali je preporučljivo da se wc papir ne baca u školjku jer je osjetljivo i lako se zaštopa. Tuš je nama išao iz umivaonika, iz pipe, samo se potegnuo van i voila, tuširaš se, a kasnije na tipkicu ispumpavaš tu vodu van.

Postoji i vanjski tuš, kad izađeš iz mora, pa se možeš brzinski otuširati i prije samog povratka na jedrilicu. Ima tople vode i u vanjskom i u unutarnjem tušu tako da nema brige oko toga. Jedino je moguće isprazniti rezervoar vode, ali i za to postoji rješenje, možeš ga napuniti u lukama ili marinama za nekih 15 eura.

Jedrenje - 5 Jedrenje - 5 (Foto: Patricia Lacković)

Koja je bila ruta?

Isplovljavali smo iz Marina Betina i krenuli sjeverno. Nismo imali unaprijed detaljno razrađenu turu već okvirno i onda smo se prilagođavali. Ako je vjetar bio povoljan i ako smo dizali jedra, onda smo i malo prilagodili putanju. Na licu mjesta bismo odlučili gdje nam se najbolje sidriti, a po noći nismo plovili. Danju smo razgledavali, istraživali, jedrili, uživali, kupali se često „usred ničeg“ i pristajali u prekrasne uvalice ili posjećivali otoke. Najviše su me oduševili:

Silba – otok ljubavi

Otok me oduševio svojom atmosferom. Bez automobila, bez gužvi, bez buke, idealna destinacija za odmor od užurbane svakodnevice. Labirintaste uličice, s puno cvijeća, mirisa i naravno zvukove cvrčaka... Silba krije i brojne legende i priče, a boje i bistrina mora su neopisive! Više doznajte u videu. 

Park prirode Telašćica

Jedna od najsigurnijih, najvećih i najljepših prirodnih luka na Jadranu, a tu se nalaze i najveći klifovi u Hrvatskoj te slano jezero Mir koje je slanije i toplije od mora, s ljekovitim svojstvima! Više u videu. 

Otok Prvić – mali morski raj

Prvić zovu i Faustov otok zbog poznatog izumitelja Fausta Vrančića koji je jedno razdoblje proveo ovdje, a danas se ovdje nalaziMemorijalni centar Faust Vrančić. Otok je ime dobio jer je najbliži i prvi otok do kopna (od kojeg je udaljen samo 1000 metara). Cijeli otok je zaštićeno kulturno – povijesno dobro (i upisan je na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske). Dva otočka mjesta, Prvić Luka i Prvić Šepurine, osvojit će te svojom arhitekturom, mirom i lakoćom življenja. Mirisi oleandra, bugenvilija i ribe uz plaže i uvale i čisto more čine ga idealnim mjestom za odmor. Bez automobila, buke i stresa, samo zen!
 

Na kraju smo dosta toga prošli: Žutska Aba, Žut, Rava, St. Michel olupina, Silba, Olib, Povljana (Pag), Vir, Virsko more, Telašćica, Kornati, Pašman, Murter, Tisno, Prvić, Betina. Naravno ovo su samo neka veća i poznatija mjesta, a bilo je tu još jako puno otoka, otočića i grebena, većina njih nije naseljena i nije baš pristupačna.

Savjeti i trikovi

• štiti se od sunca, vrlo lako izgoriš na brodu, što više hvataj hladovinu i maži se zaštitnom kremom s visokim faktorom
• kod sidrenja postoji rizik da sidro zapne, pa je poželjno sidriti se na dubinama do kojih možeš zaroniti i provjeriti što se događa sa sidrom
• pazi na kretanja na brodu, pogotovo kad su valovi; posudu i stvari pospremi na mjesto jer kad se jedri jedrilica se jako naginje
• vodu koristi štedljivo (za pranje posude, tuširanje), a svakako se opskrbi kanistrima pitke vode
• nabavku stvari je najbolje napraviti promišljeno i na kopnu (na otocima su često cijene skuplje, a i transportirati puno stvari do jedrilice nije baš najjednostavnije)
• pakiraj se što praktičnije i što manje, a uživaj na najjače!
Dok sve zbrojiš i oduzmeš, ispada da je jedrenje cjenovno u rangu „običnog“ ljetovanja na Jadranu, a imaš potpunu slobodu, možeš svaki dan biti na drugom otoku, u tirkiznim uvalama, kupati se „usred ničega“, gledati divne dupine, prekrasne izlaske i zalaske sunca, roniti, ploviti, jedriti, usidriti se gdje ti odgovara…

Kao što je rekao Seneca: "Ako ne znaš prema kojoj luci kormilariš, niti jedan vjetar ti nije povoljan". Želim ti da nađeš svoju luku i uživaš na putu!

25 kvadrata apsolutne sreće na Visu: Kamena kuća na osami za najbolji odmor Kuća od prirodnog kamena na Visu, Airbnb - 6 Kuća od prirodnog kamena na Visu, Airbnb - 8 Kuća od prirodnog kamena na Visu, Airbnb - 9 +5 Kuća od prirodnog kamena na Visu, Airbnb - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju