Ako još niste sigurni na pitanje iz naslova, evo jedne prelagane asocijacije: koji je grad zajednički domaćim olimpijcima kao što su košarkaši Toni Kukoč i Dino Rađa, tenisač Goran Ivanišević, atletičarka Blanka Vlašić, rukometaš Ivano Balić…?

Split je grad koji zaista ne treba glumiti skromnost kada su u pitanju medalje „pobrane“ na Olimpijskim igrama. Kada se broj olimpijaca promatra u odnosu na broj stanovništva, jasno je otkuda nadimci „grad olimpijskih pobjednika“ ili „metropola hrvatskog sporta“.

Cijeli popis, biografije i brojne detalje vezane uz razvoj sporta detaljno možete proučiti u splitskom muzeju poznatom kao Kuća slave splitskog sporta. Arhivski i izložbeni prostori posvećeni su prvenstveno osobama koje su zadužile grad svojim sportskim uspjesima, no vitrine Kuće slave čuvaju i brojne uspomene poput rekvizita, fotografija, dokumenata, medalja, plaketa…

Iz Kuće slave poručuju kako splitski sportaši predstavljaju približno trećinu svih hrvatskih sudionika Olimpijskih igara, a tajnik i voditelj Mladen Cukrov dodatno objašnjava: od OI održanih u Parizu 1924. godine pa sve do OI u Rio de Janeiru 2016. godine, Split je imao 230 sudionika i 101 olimpijsku medalju.

Bogata povijest sportskog Splita

Još u 19. stoljeću u Splitu se osnivaju sportske udruge, a posebno mjesto u povijesti zauzimaju VIII Mediteranske igre održane 1979. godine.

U Kući slave možete svjedočiti zanimljivoj povijesti sporta, pa tako primjerice i podatku da su još 1918. godine američki mornari zaigrali bejzbol na splitskom Starom placu. Nova igra pobudila je interes među mladim Splićanima koji su nastavili niz. Uskoro su osnovane i prve bejzbol sekcije, vrhunac institucionalizacije ovog sporta postignut je 1984. godine na sastanku jugoslovenskih bejzbol klubova, kada je formirana Nacionalna komisija za baseball i softball sa sjedištem u Splitu.

O ovom zanimljivom segmentu sporta Mladen Cukrov napisao je knjigu „Nima baluna do baseball baluna“, a možete ju pronaći među ostalom sportskom literaturom koja se bavi i heroinama splitskog sporta te legendarnim Hajdukom.

Zbog trenutne situacije muzej je privremeno zatvoren za javnost (iako će rado izaći u susret u posebnim situacijama za pojedince). Stoga, ako želite saznati više memorirajte ga kao opciju kada dođu bolji dani.

A do tada, predlažemo da prošećete Zapadnom obalom tj. domaćom olimpijskom stazom slavnih na kojoj su postavljene brončane ploče splitskih olimpijaca.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju