Motovun

Motovun je maleni gradić u srcu Istre koji se razvio na vrhu strmog brežuljka. Povijest Motovuna seže prije rimskog vremena, kada su na ovom mjestu svoje naselje digli Sekusi, keltsko pleme.

Sam grad sastoji se od tri dijela. A svoj srednjevjekovni izgled sačuvao je do danas. Gradom dominira oveći trg na kojem je smještena crkva Sv. Stjepana kraj koje se nalazi kula – zvonik iz trinaestog stoljeća. Nasuprot crkve nalazi se Komunalna palača koja datira još iz dvanaestog stoljeća. Ispod trga nalazi se velika cisterna koja je grad opskrbljivala s vodom.

Grad najveću posjećenost ima u vrijeme održavanja Motovunskog filmskog festivala koji se održava krajem srpnja, a traje pet dana. Prvi Motovun film festival održan je 1999. godine, a prve projekcije bile su njemih filmova uz klavirsku pratnju. Te godine festival poprima svoje specifične konture: projekcije na otvorenom pod neponovljivim motovunskim nebom. Tokom održavanja festivala ulice su žive cijele dane i noći, dugi govori nisu dozvoljeni, a glavno jelo su kokice.

U okolici Motovuna nalazi se Motovunska šuma u kojoj se mogu pronaći veličanstveni tartufi. Motovunska šuma bila je poznata po svojim tartufima i Rimskim carevima ali i Austrougarskim plemićima koji su ga uvelike konzumirali zbog svojih afrodizijskih karakteristika. U ovom se kraju tartufi sakupljau uz pomoć posebno dresiranih pasa koji svojim njuhom otkrivaju njihova podzemna staništa. Glinena zemlja, te blaga klima bez velikih temperaturnih razlika pruža idealno staniše za najvrednijih od svih tartufa, Bijeli tartuf. Bijeli tartuf je najcjenjeniji i najveći od svih tartufa.

Grožnjan

Kao i Motovun, Grožnjan je isto tako nastao na brežuljku sa kojeg se pruža prekrasan pogled prema cijeloj Istri. S veličanstvenog vidikovca, na zidinama, kraj mjesta na kojemu su se nalazila mala vrata i gdje još uvijek postoji venecijanski stup, pogled seže do samog obzora.

Grožnjanština, tj. Područje u okolici Grožnjana vrlo je plodna s lijepim nasadima maslina, vinove loze i voćaka. Grad je prepun starih kuća i građevina koje datiraju još iz ranije povijesti. Ako izađete van zidina grada isto tako naići ćete na mnoga groblja i crkvice. Isto tako okolica Grožnjana prepuna je ostataka iz Rimske povijesti. Pa tako još uvijek stoji Rimska palača gdje su pronađeni komadi mozaika i rimske kovanice.

Vizurom grada dominira Grožnjanska apsidalna katedrala, sagrađena u 14. stoljeću u samom središtu grada.

Grad je imao i svoj statut, te samim time i sud koji je zasjedao u Vensijanskoj loži fontika. Loža ima četiri stupa i pod od vapnenca, a u njoj se nalaze četiri rimske nadgrobne ploče. Statut je bio sastavljen na talijanskom jeziku u notarskom spisu i podijeljen je u četiri knjige. Prema predaji, suci su prvoga dana Korizme radili fritule koje su onda jeli i dijelili prolaznicima, a ovi su bili dužni iskazati poštovanje ili platiti globu.

Grožnjan danas njeguje bogatu umjetničku tradiciju. Likovna i muzička umjetnost zastupljene su u najboljem mogućem obliku: stvaralačkom na licu mjesta. Bogati program nudi skoro svakodnevne koncerte, otvorenja izložbi, performanse, posjete likovnim radionicama i atelijerima. Svake godine u Grožnjanu se održava međunarodni Jazz festival „Jazz is back“ koji okuplja poznata imena jazz scene.

Uz kulturnu scenu Grožnjan danas nudi i raznoliku gastronomsku ponudu. A u ponudi je i veliki broj poljoprivrednih gospodarstava koji uz svoje proizvode nude i smještaj i hranu. Idealno podneblje rezultiralo je uzgojem i dobivanjem savršene malvazije jedinstvenog okusa i mirisa koju možete kušati samo u ovom podneblju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju