Havaji su divni, čarobni, egzotični i udaljeni, a na njima postoje i neke stvari koje bi tamošnji stanovnici voljeli i da znate prije posjeta.

Ljepota Havaja, blaženo vrijeme, veličanstvene planine i primamljive plaže sve su ono što otoke čini popularnim turističkim odredištem. Ali kada je globalna pandemija zaustavila turizam, stanovnici su vidjeli ljepotu otoka u novom svjetlu. Kako donosi Lonely Planet, neki stanovnici Havaja tad su uživali, otok nije bio zakrčen autima, plaže su bile prazne i sve je bilo čisto.

Ipak, turizam se ubrzo oporavio, i to na način za koji su mnogi stanovnici Havaja smatrali da odražava kolonijalnu prošlost otoka. Sada stanovnici pokušavaju podići svijest među putnicima putem društvenih medija i osmisliti autentičniju i održiviju budućnost za turističku industriju.

Neki su iskoristili "rad od kuće" kao priliku da se presele na Havaje tijekom pandemije, što je povećalo troškove života i natjeralo lokalno stanovništvo na napuštanje svojih mjesta. Prema tvrtki za nekretnine Locations Hawaii, srednja prodajna cijena obiteljske kuće na Oahuu iznosila je 1,1 milijun dolara (oko 8 milijuna kuna) u lipnju 2022. To je porast u odnosu na 835 tisuća dolara (oko 6 milijuna kuna), koliko je takva kuća iznosila samo tri godine ranije.

Fotografije i videozapisi s odmora na Havajima preplavili su feedove društvenih medija. Turisti su pisali o putovanjima izvan utabanih staza do "tajnih" lokacija, uznemirujući „domorodačku“ okolinu i prisiljavajući spasilačke timove da budu u stanju pripravnosti. Prošle su godine dužnosnici vatrogasne službe Honolulua izvijestili da su u prosjeku imali dva spašavanja s kopna ili oceana dnevno – što je povećanje od 63 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., kada je većina turista ostala kod kuće.

Lokalcima su se ponašanje turista i način na koji se država nosi s pandemijom činili jezivo poznatim.

Havajka Kapulani Antonio kaže da je sve počelo svrgavanjem Havajskog kraljevstva od strane Sjedinjenih Američkih Država 1893., što je dovelo do naknadne aneksije 1898. Havajčani su se borili da zadrže političku kontrolu nad svojim zakonitim zemljama; međutim, Sjedinjene Države nisu mogle zanemariti strateški vojni položaj Havaja i plodnu zemlju.

Havaji su 1900. godine postali teritorij, a zatim, 21. kolovoza 1959. i država.
Lokalci priznaju da je turizam neizbježan jer će ljude uvijek privlačiti otoci, zbog čega govore o važnosti obrazovanja.

"Turisti moraju znati da kroče na mjesto s dugom poviješću", kaže Antonio i poziva posjetitelje da Havaje ne tretiraju kao svoje igralište i vide mogu li pridonijeti ovom mjestu umjesto da samo uzimaju.

Uz poštivanje pravila na otoku i poštivanje zabrinutosti mještana, pobrinite se da prakticirate načela „Leave No Trace“. Ne nosite s otoka kamenje, pijesak ili druge dijelove prirode.

Pobrinite se da adekvatno isplanirate i pripremite se za aktivnosti poput planinarenja i ponašajte se odgovorno kako biste izbjegli potrebu da spasilačka ekipa dođe po vas. Također, izbjegavajte područja s velikim prometom kako biste spriječili eroziju i propadanje staza.

Vježbajte biti dobar gospodar zemljom čuvajući što više prirodnog okoliša. Nosite kremu za sunčanje koja je sigurna za grebene, poštujte kulturna mjesta i držite se podalje od morskog života.

U svakom slučaju, čuvajte Havaje, ali generalno govoreći – čuvajte prirodu.

Zabranjeni raj: Otok na kojem živi 250 ljudi bez tekuće vode, automobila i mobitela Niihau - 1 Niihau Niihau - 3 +1 Niihau - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju