Seoul je jedan od ekonomski razvijenijih gradova svijeta, no cijena koja dolazi s prenapučenošću, industrijom, automobilima i ogromnim zgradama naplaćuje se u prirodi. Kvaliteta zraka u južnokorejskoj prijestolnici je loša i ocijenjena kao „nezdrava za osjetljive skupine“. Naročito tijekom zime i proljeća, zagađenje zraka dosegne kritične brojke.

U nastojanju da se „proluftaju“, Koreanci su krenuli u projekt zelenog grada. Duž rijeka i cesti koja vode izvan grada prema njemu, sade se ogromni parkovi i šume kako bi svjež i čist zrak s okolnih planina i otvorenog prostora mogao „dostrujati“ u grad. Stoga su i ti putevi zraka prikladno nazvani „putevi vjetra“.

U suradnji s državnim agencijama zaduženim za skrb o šumama, posadit će se i nove zelene površine do kraja 2021. godine. Neke od njih primarno će služiti da usmjeravanje vjetra prema gradskom centru, neke od njih bit će „šume koje povezuju“ već postojeće zelene površine u gradu, a neke od njih (tzv. male šume) bit će posađene u samom centru grada, bilo kao parkovi ili zeleni krovovi na zgradama.

Da neće sve stati samo na zelenom, doći će do izražaja u proljeće kad procvjetaju trešnje i ukrase grad koji se za sada u moru betona, stakla i neonskih reklama ne može pretjerano pohvaliti prirodnim bojama.

Cijeli projekt koštat će oko 15 milijuna američkih dolara, a dio je globalnog trenda u svim većim gradovima svijeta. Tako će primjerice i Pariz promijeniti svoje užurbano urbano lice – avenije će postati pristupačnije za pješake, posadit će se više drveća kako bi se stvorio dojam „zelenog dnevnog boravka“, krenuti u čišćenje rijeke Seine…

Osim što raste zabrinutost zbog globalnog zagrijavanja, tu je i aktualna pandemija korona-virusa i promjene koje je donijela u svakodnevne živote ljudi. Naime, zbog sve češćih sastanaka na otvorenom i boravka na svježem zraku, ljudi su počeli sve više isticati važnost zelenila u svom okruženju. U pitanju nije samo dobrobit koju donosi za okoliš i prirodu, već i za mentalno zdravlje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju