Jedna od najpoznatijih avenija Pariza ali i svijeta, Champs-Elysees, uskoro će dobiti novo ruho. Gradske vlasti dale su zeleno svijetlo za zelenu transformaciju vrijednu 305 milijuna dolara koja bi trebala biti dovršena do 2030. godine.

Avenija bi po novom planu trebala biti još pristupačnija za pješake a automobilski promet smanjen za pola. Posadit će se više biljaka i drveća kako bi se stvorio dojam „zelenih dnevnih boravaka“, a kreće i čišćenje voda rijeke Seine. U našoj galeriji možete pogledati kako su to zamisliti arhitekti.

Nezadovoljstvo koje je dugo tinjalo

Vjetar u leđa ovoj inicijativi pružila je pandemija koronavirusa koja je ostavila ulice polupraznima i tužnima, a nisu odmogli ni silni prosvjedi koji su neovisno o tome preplavili ulice Francuske u prošloj godini.

Gradske vlasti nadaju se povratku Parižana na ulice. Naime, pandemija je objelodanila statistiku prema kojoj većinu pješačkog prometa na slavnoj aveniji zapravo čine turisti. Domaći su se ionako već dugo žalili da je grad zagađen, zakrčen i skup. U anketi iz 2019. godine 30 posto Parižana i Parižanki nije se složilo s tvrdnjom da je Champs Elysees najljepša avenija, a čak 71 posto njih kategoriziralo je Pariz kao pre-turističan grad.

Iako većina velikih gradova ima svoje kaotične zone (npr. njujorški Times Square), već dugo vremena govori se o aveniji kao preplavljenoj turistima i preskupoj da bi bila dostupna građanima. Mediji su je uspoređivali sa skupim aerodromom, a na asfaltu među automobilima malo tko je htio sjediti na kavi.

Transformacija bi trebala uljepšati grad ali i pobuditi interes samih Parižana da više šeću i uživaju na ulicama svoga grada, na kojima će se osjećati onako kako i trebaju: ugodno kao doma.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju