U brdovitom kraju slovenske Idrije, zdravi doručak kojim su nas ondje dočekali, sastojao se od žitarica i jogurta s lokalne farme, te meda i čaja od biljaka brižno uzgojenih na području Geoparka, koji inače zauzima cijelo područje Idrije.

Da dan započne zdravo i za mozak, ondje su nam pokazali izložbu s temom tektonike, koja je doduše još u pripremi. Njezino se otvaranje očekuje 24. listopada. Svojom zanimljivom interaktivnošću namijenjena je većinom školskom uzrastu koji bi na njoj kroz zabavu mogao mnogo toga naučiti, ne samo o geografiji područja na kojem živi nego i mnogo šire.

Nakon izložbe uslijedilo je još malo intelektualnog poticaja. S tabletima na kojima je instalirana aplikacija, po gradu Idriji krenuli smo u 'Turf Hunt'. U aplikaciji se nalaze pitanja, a odgovori u informacijama koje smo doznali na interaktivnoj izložbi o tektonici. Osim geografskih tema, tu su i pitanja pomoću kojih otkrivamo mnoge znamenitost i zanimljivosti o tom ugodnom gradu koji broji oko 16.000 stanovnika. Među znamenitostima je i idrijska čipka. Njezinu višestoljetnu tradiciju prepoznao je UNESCO te je uvrstio na listu slovenske nematerijalne kulturne baštine. Toliko je popularna da je otvorena i škola čipkarstva, koju godišnje upiše oko 400 djece. U čipkarenju smo se okušali i sami te shvatili da je to vještina koja zaista iziskuje pozamašan trud.

Jutro ispunjeno ovim aktivnostima brzo je završilo, pa je došlo vrijeme za ručak kakav priliči brdovitom kraju. Juhu od zelja i ocvirkovcu - prefini meki i sočni kruh s čvarcima - ponudili su nam u ''Gostilni pri Škafarju''. Na kraju smo se za istim stolom zasladili torticom Rezi, koja na vrhu ima jestivo-slasnu repliku idrijske čipke.

Mjesto na kojem se proizvodi zdrava hrana Mjesto na kojem se proizvodi zdrava hrana

Još jedna od znamenitosti na repertoaru UNESCO Global Geoparka Idrija jest i rudnik živog srebra ''Antonijev rov''. Koliko je stoljećima hranio njihov kraj, rudnik ga je toliko i uništavao. Zbog loših radnih uvjeta tijekom kojih su udisali čestice srebra i žive koju su vukli iz rudnika, rudari su veoma često obolijevali od merkurizma i umirali mladi. Sačuvani dijelovi rudnika nekada najvećeg kompleksa za vađenje žive na svijetu, čiji se tuneli rasprostiru ispod čitave Idrije, sada su dio turističke ponude, pa smo imali prilike zaviriti u podzemni svijet na čijem ulazu velikim slovima piše ''srečno'', riječi kojima su se rudari pozdravljaju u mračnom labirintu iz kojeg nikada nisu znali hoće li izaći živi. U njemu su na pojedinim točkama postavljene lutke s licima rudara koji su ondje radili, prikazanima u nekom od teških poslova koji se obavljao u ukupno 700 kilometara dugim tunelima pod zemljom.

I kratak boravak u rudniku dobar je podsjetnik na to koliko pozitivno dnevno svjetlo, naročito sunce, djeluje na čovjeka. Stoga smo nakon izlaska iz rudnika osunčanom prirodom prošetali do Divljeg jezera, samo jednog od nekoliko impresivnih prirodnih znamenitosti idrijskog područja, a potom se strmim serpentinama odvezli do brane, odnosno idrijske klavže. Građene su u 18. stoljeću kako bi ''oslobođena'' voda odnosila trupce za rudnik u dolini. Čak 18 metara visoke brane danas su kulturno dobro koje na posjetitelje ostavljaju itekakav dojam.

Hiša zelišč Hiša zelišč

U čistim vodama Idrije obitavaju pastrve koje smo kulinarski fino pripremljene za večeru objedovali u lokalnom restoranu ''Barbara'', smještenom u blizini ''Antonijeva rova''. Večera je na kraju bila zaslađena kreativnom inačicom štrukli, koji su tanjur prekrili u tri različita okusa - sira, šljive i oraha.

Dan ispunjen doživljajima, informacijama i ljepotama prirode priveli smo kraju u Kendovu dvorcu, u kojem su nas ugostili kako bismo ondje prenoćili. Iako smo na vrata dvorca pokucali prilično kasno, ondje nas je lijepo dočekala Helena Pregelj Tušar, upraviteljica tog romantičnog zdanja koji radi pod okriljem Relais&Chateauxa, sinonima za udobnost ''doma daleko od doma''. Pokazala nam je melodično-udobno uređene prostorije prizemlja i s nama ostala ćaskati dok nije bilo vrijeme za spavanje i odmor od napornog dana. Velikodušno nas je dočekao i kuhar dvorca ponudivši nam slatki noćni zalogaj, pa možemo reći da smo na spavanje otišli punih želudaca i pune duše.

Kmetija Krnčan Kmetija Krnčan

Buđenje u dvorcu upravo je onako kako i zvuči - otmjeno. Za doručkom zveckanje finog porculana i obilje ukusne i šarene ponude hrane na predivno postavljenom stolu, potakne maštu i osjećaj da biste baš ovako voljeli započinjati svaki dan u svom vlastitom domu. Tek ujutro, kada je svanuo dan, imali smo potpuni pregled oku ugodnog i kreativno urešenog eksterijera oko dvorca, za koji upraviteljica Helena kaže da je najdraže mjesto gostiju tijekom toplih mjeseci i lijepog vremena. Potpuno je jasno i zašto. Mirnoća, priroda, udobnost - tri su riječi koje možda najbolje opisuju vanjsko područke oko dvorca.

Nakon doručka krenuli smo na ''Vandranje po Gričih''. Posjetili smo ''Hišu zelišć'', idiličan posjed na jednoj od okolnih uzvisina. Ondje kažu da je to ''jedini kutak Slovenije u kojem na tisuću metara nadmorske visine cvjeta najljepše bilje''.

Nešto malo niže, na 700 metara nadmorske visine, u sklopu ture ''Vandranje po Gručih'', nalazi se i mljekarska farma čije okruženje i stapanje zelenih brda s modrim nebom, neodoljivo podsjeća na kultni film ''Moje pjesme moji snovi''. Svega nekoliko obitelji ondje brine o nešto manje od stotinu krava koje slobodno pasu brdovitim pašnjacima, a njihovu idilu osigurava i moderna štala. Naime, svaka je krava čipirana i u sklopu štale nalazi se prostorija u koju životinja ulazi po vlastitom nahođenju. Prostorija pomoću čipa očitava koliko krava treba dodatnih vitamina i minerala i u skladu s njezinim tjelesnim potrebama pred nju izbaci mješavinu žitarica. U štali ''Kmetije Krnčan'' krave su slobodne prošetati se i do stroja koji ih masira i pritom čisti.

Izrada žlikrofa u Kendovom dvorcu Izrada žlikrofa u Kendovom dvorcu

Posjet Idriji ne bi bio potpun da nismo kušali jelo po kojem je poznata i koje je zaštitila. Radi se o idrijskim žlikrofima, finoj kombinaciji kuhanog krumpira u mekom tijestu, koje smo za ručak jeli u Kendovu dvorcu.

Poslije toga počela je druga etapa UNESCO-ove ture, ona u Hrvatskoj, u ljepotama Papuka. Sljedeća dva dana pratilo nas je obilje slavonske ponude mesnih delicija i finih vina. Noć smo proveli u prenoćištu Zlatni lug, u sklopu kojeg se nalazi i mali, ali raznovrsnom ponudom bogat vinski podrum. Nakon kušanja vina, ali i likera od vina, ondje su nam priredili bogatu večeru. Plate kreativnih mesnih jela, kombiniranih s malo povrća, pratila su i vina koja se s njima sljubljuju.

U vinskom podrumu Zlatni lug U vinskom podrumu Zlatni lug

Nezaboravna je bila turneja po Papuku, prekrasnoj prirodi koja je sačuvala dokaze o uzbudljivom geološkom vremenu. Počeli smo s Geološko interpretacijskom točkom Zvečevo u kojoj je na zanimljiv i interaktivan način, naročito za školski uzrast, prikazana geološka struktura tog područja, s fokusom na metamorfozu skala i procesa. Inače, Park prirode Papuk prvi je UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj. U blizini interpretacijske točke, u selu Novo Zvečevo, u srcu nacionalnog parka Papuk i geoparka koji je pod UNESCO-ovom zaštitom, nalaze se vile za odmor Montis Aurea. Voditelj vila kaže da dosta dolaze gosti iz Njemačke, ali ni domaći gosti nisu rijetkost.

Geo točka Zvečevo, na Papuku Geo točka Zvečevo, na Papuku

Papuk je geološki najraznolikije područje Hrvatske. Stijene su stare čak i više od 400 milijuna godina. To je područje sazdano od metamorfnih, magmatskih i sedimentnih stijena. Upravo se ondje nalazi prvi hrvatski geološki spomenik prirode - Rupnica.

Nismo mogli posjetiti Papuk a da ne svjedočimo i veličanstvenim prizorima slapa Skakavac. Za ručak su nas ugostili u planinskom domu Jankovac, gdje smo između ostalog probali i fine povrtne ražnjiće omotane u špeku.

Dan smo nastavili posjetima vinskim podrumima. S jedne strane Kutjevo - u svom ruhu 800 godina stare tradicije i uzbudljivih priča, a s druge impozantno futurističko zdanje vinskog podruma Galić, zahvaljujući kojem se mnogi mladi Požežani s entuzijazmom i dobrim nadama vraćaju u svoj kraj.

U blizini su i vinski podrumi Krauthaker, koji je svojim dobrim vinima izborio i mjesto na vinskoj listi prvog razreda aviokompanije Lufthanse.

Rupnica Rupnica

Red slavonskih delicija, prirode, pa još malo vinskih delicija završili smo vrativši se u prirodu. Ovoga puta u adrenalinski park Duboka, gdje svoju spretnost na spravama smještenima među stablima mogu ispitati odrasli, ali i djeca pod budnom pratnjom lokalnih rendžera. Odraslima je na raspolaganju poligon s 12 elemenata koji završava ziplineom. Djeca svoje vještine spretnosti mogu pokazati na devet elemenata.

Ovo je samo dio ture regionalnih geografskih bisera pod zaštitom UNESCO-a, koja se u svojoj punoj ruti prostire putevima Dunava, rijeke koja Europu oblikuje već milijunima godina - od Češke, preko Mađarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, do Rumunjske i obuhvaća ukupno osam geoparkova koji svojom jedinstvenom geološkom raznolikosti predstavljaju ljepote dunavskog područja.

Projekt je sufinanciran iz fondova EU (SERR, IPA).

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju