Na sjeverozapadnom dijelu Bugarske, nedaleko od granice sa Srbijom, smjestila se famozna utvrda Belogradchik. Poznata je i kao Kaleto, što jednostavno znači – utvrda.

Iako potječe još iz antičkih vremena tj. doba Rimskog Carstva, riječ je o jednom od najbolje očuvanih utvrda Bugarske. Njeni zidovi visoki dva metra okružuju brdo sa stijenama u kojima se nalazi tvrđava.

Sofija - 3 Putovanja Jeftiniji nego što mislite: Otkrijte živahan europski grad koji zovu Berlinom budućnosti

Cijeli kompleks prostire se na čak 10 000 metara kvadratnih, a premda je okružen masivnim zidinama, upravo su stijene te koje pružaju najbolju prirodnu zaštitu. Visoke su i po 70 metara.

U 14. stoljeću kratko ju je uspjela osvojiti vojska Osmanskog Carstva, a zbog stalnih hajdučkih upada dodatno su proširili i ojačali utvrdu. Nakon pada Osmanskog Carstva, ovdje se dogodila stravična epizoda – vođe pobune koja je izbila 1850. godine odvedeni su u tunele gdje su im odrubljene glave.

Sofija - 1 Odabrano Bagatela! Povratni let za Bugarsku iz Zagreba već od 159 kuna

Tvrđava je svoj ratno-obrambeni posao posljednji put odradila u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. Nakon toga proglašena je arhitektonskim spomenikom, te kasnije otvorena za javnost. Čak i danas možete doživjeti pucnjavu i udarce topova s njenih zidina.

Zajedno s tzv. stijenama Belogradchik – kamenim formacijama nalik stupovima, čini glavnu turističku atrakciju ovog mjesta, pa i cijele regije. A kako i ne bi? Već smo proučili koliko bi nam trebalo do nje autom. Ako krećete iz središnje Hrvatske, to je oko 14 sati vožnje, pa tko voli…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju