Tražite li iduću destinaciju za odmor, Sofija bi se vrlo lako mogla pronaći na listi prvih koje ćete posjetiti prilikom vašeg idućeg odmora. Tek nešto veća od Zagreba i manja od Budimpešte, Sofija svakom turistu pruža zaista dovoljno sadržaja za posjet. Ako vam je slika Sofije u glavi negativna, brišite ju odmah, a sigurni smo da bi već nakon prvog posjeta ovom gradu, Sofija mogla postati i destinacija u kojoj „bi lako mogli živjeti“.

U nastavku vam donosimo nekoliko razloga zbog kojih bi se upravo Sofija mogla pronaći na vašoj listi budućih destinacija.

1. Jeftinija je nego mislite

Sofija koristi bugarski lev kao svoju valutu, a pretvorbu je zaista lako pamtiti. Dva leva jednaka su jednom euru, tako da nećete imati problema s preračunavanjem. Za koktel ćete platiti 5-8 leva, za obrok u prosjećnom restoranu od 5-10 leva, dok za obrok u nešto boljem restoranu od 10-20 leva. Ono na što morate pripaziti je činjenica da na velikom broju mjesta nećete moći plaćati kreditnim karticama stoga ponesite gotovinu, a ako i zaboravite, nema problema – bankomati su na svakom koraku.

Slika nije dostupna Aktualno Ryanair uvodi nove jeftine letove iz Zagreba za Španjolsku, Irsku, Njemačku, Grčku, Cipar...

2. Živahan grad koji živi 24 sata

Prošećete li gradom, vrlo ćete lako vidjeti kako ovaj grad živi punim plućima. I tako 24 sata. Na mnogim restoranima i barovima možete pronaći oznaku „Open 24 hours“, a tu su i marketi koji su isto tako otvoreni danonoćno. Iako se situacija prilikom COVID pandemije malo promijenila, danas se Sofija polako vraća svojoj normali. Mali problem vidimo u tome što se na gotovo svim mjestima koristi ćirilica, pa je tako zaista teško pronaći jelovnik u restoranima na latinici, a posebice na engleskom jeziku. No, nakon čašice vina proraditi će naše tjelesne govorne sposobnosti, a ako bolje razmislimo, ni hrvatski jezik nije tako dalek od bugarskog. Malo se potrudite i sve će biti u redu.

3. Povijest koju ćete zavoljeti

Sofija ni na koji način nije velika, ali njezina je povijest složena i zanimljiva, baš kao i u ostalim velikim europskim gradovima. To znači da postoji zaista puno nevjerojatnih zgrada i muzeja za istraživanje. Istražite rimsku povijest Sofije ili onu iz Otomanskog carstva. Za mnoge, najupečatljivija stvar u Sofiji su stare bizantske crkve. Uz kupole sa zlatnim vrhom i zagonetnu paletu boja, čak i ako ste bili u većini velikih europskih gradova, niste vidjeli grad poput Sofije. Tu je i mnogo neoklasičnih zgrada i The Largo - kolosalni komad staljinističke arhitekture izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća. Ovdje ima previše zgrada i arhitektonskih stilova za raspravu, ali sigurno je reći da je Sofia utočište za ljubitelje arhitekture.

4. Savršena za vikend-odmor

Ako ne tražite epsku ekspediciju u Bugarskoj već samo mini avanturu - onda je Sofia idealna. Izvrsna je mješavina gradske kulture i povijesti, s prekrasnim krajolikom i planinom Vitosha udaljenom samo 30 minuta. To znači da možete imati pojednostavljeno, autentično iskustvo odmora u Sofiji, a da se ne osjećate kao da ste propustili mnoge najvažnije stvari. Za aktivni odmor „skoknite“ do planine, a tu je i zaista velik broj parkova koji će vam pružati prostora za kreativnost. Svakako vam preporučujemo odlazak do Studentskog parka koji se nalazi u Studentskom gradu, svega 5 kilometara izvan centra grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju